Linkovi

Predstavnički dom odbacio hitno povlačenje američkih vojnika iz Iraka


Reagujući na poziv uticajnog demokratskog kongresmena da američki vojnici napuste Irak, Predstavnički dom je ubedljivom većinom odbacio takav potez. Rezolucija o povlačenju vojnika odbačena je posle žučne debate i dana u kome su Demokrate branile kongresmena Džona Murtu, dok su ga Republikanci kritikovali.

U nameri da ublaže uticaj poziva kongresmena Murte o povlačenju iz Iraka, republikanski lideri su iskoristili poslednje sate pre nego što se Predstavnički dom raspusti na dve nedelje, da stave to pitanje na dnevni red. Oni su iznenada izneli na razmatranje neobavezujuću rezoluciju koja se sastoji od jedne jedine rečenice – «Predstavnički dom smatra da bi trebalo odmah okončati misiju američkih vojnika u Iraku». Murta je pozvao na povlačenje vojnika što je pre moguće, dodajući da misli da bi se taj cilj mogao realizovati u narednih šest meseci. Cilj poteza Republikanaca bio je da se Demokrate dovedu u nezgodan položaj time što će morati da se odmah izjašnjavaju o okupaciji Iraka, i da se stvori protivteža za medijsku pažnju koju je privukla izjava kongeresmena Murte.

Članovi Predstavničkog doma su satima učestvovali u žučnoj raspravi oko Bušove ratne politike i načina na koji je administracija koristila obaveštajne podatke pre invazije na Irak. Ogorčeni demokratski kongresmen Dejvid Obej optužio je Republikance da su pribegli triku iz partijskih razloga.

«Ovo je jeftin, politički trik koji ne čini nikakvu uslugu našim vojnicima koji se danas bore u Iraku».

Ranije u toku dana, Demokrate u oba doma Kongresa branile su kongresmena Murtu, vijetnamskog veterana cenjenog zbog snažne podrške američkim vojnicima. Demokratski senator Džon Keri, koga je Buš pobedio na predsedničkim izborima prošle godine, osudio je, kako je rekao, «neukusna nastojanja Republikanaca da diskredituju Murtu, a kritike Demokrata predstave kao nepatriotske.»

«Previše često smo svedoci politike zastrašivanja i blaćenja. Kad god ih neko kritikuje, neki republikanski lideri se upuštaju u politiku ličnog uništenja, umesto da debatuju o pitanju o kome je reč.»

Republikanski senator Džon Kajl iz Arizone je odgovorio:

«Ne mislim da iko pokušava da uguši debatu ili političko neslaganje ili spreči da se postavljaju pitanja. Ali činjenica je da, kada je predsednik SAD optužen za namerno manipulisanje obaveštajnim podacima, i kada ga neki optužuju da je lagao da bi nas poveo u rat, to zaslužuje odgovor. To je deo zdrave debate».

Neposredno pre glasanja, kongresmen Murta je izašao za govornicu i ponovio svoj stav da su američki vojnici postigli sve što su mogli u Iraku. On je izneo sledeći odgovor Bušovoj administraciji.

«Ja svoj predlog nisam predstavio kao član stranke. Svakog dana prolazim pored Arlingtonskog groblja. Američki potpredsednik kritikuje Demokrate? Reći ću vam samo ovo – na grobovima palih vojnika ne piše Demokrata ili Republikanac, već samo – Amerikanac.»

Murtin govor je propratio aplauz i, u nekoliko navrata, ovacije, u kojima su na trenutke učestvovali i neki Republikanci a ne samo Demokrate. Ipak, republikanski kongresmeni su istakli da američki vojnici od Kongresa očekuju istu odlučnost i lojalnost koju zakonodavci očekuju od njih.

XS
SM
MD
LG