Linkovi

Politička debata o Iraku postaje sve žučnija


Politička debata o tome da li je Bušova administracija izmanipulisala obaveštajne podatke pre ulaska u rat u Iraku, i da li taj rat treba da se nastavi, postala je još žučnija posle poziva jednog uglednog Kongresmena da se američke snage vrate kući.

Zakonodavce iz Republikanske i iz Demokratske stranke zatekao je nespremne poziv Džona Murte, demokrate iz Pensilvanije, da se u roku od 6 meseci američki vojnici povuku iz Iraka.

“To je pogrešna politika obavijena iluzijom.”

Pre bavljenja politikom, Murta je bio marinac, ranjen je u vijetnamskom ratu i podržao je zalivski rat 91. godine, a i rat u Iraku 2002. Bela kuća je odmah odbacila taj apel o kojem je Savetnik za nacionalnu bezbednost Siven Hedli rekao:

“Ne vidimo kako bi neodložno povlačenje doprinelo pobedi u ratu protiv terorizma ili donelo Iraku stabilnost i Ameriku učinilo bezbednijom.”

Sve intenzivnija debata o Iraku pada u vreme dok ankete pokazuju da je popularnost predsednika Buša manja nego ikada i da su Amerikanci sve pesimističniji u pogledu uspeha u Iraku. Medjutim, vodeće demokrate nisu izgleda spremni da oberučke prihvate predlog svog kolege Džona Murte jer veruju da su na prošlogodišnjim predsedničkim i kongresnim izborima loše prošli upravo zato što ih javnost smatra nedovoljno oštrim u borbi protiv terorizma i u zaštiti nacionalne bezbednosti.

Politički eksperti smatraju da su predsedniku Bušu u doglednoj budućnosti očajnički potrebne dobre vesti iz Iraka, kao recimo vest o uspehu iračkih izbora idućeg meseca. Profesor političkih nauka Dožon Mjuler o tome kaže:

“Čak i kad kažu da ima svetla na kraju tunela, moraju priznati da je tunel vrlo dugačak i da je cena da se dodje do svetla na kraju tunela -- ako tog svetla uopšte ima -- vrlo visoka.”

XS
SM
MD
LG