Linkovi

Ričardu Holbruku uručena Dejtonska nagrada za mir


Promene ustava u nastojanju da se Bosna i Hercegovina, deceniju poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – učini funkcionalnijom, naći će se na dnevnom redu sastanka članova bosansko-hercegovačkog predsedništva sa najvišim američkim funkcionerima u ponedjeljak i utorak, ovde u Vašingtonu.

Na sinoćnjoj svečanosti, u okviru dvodnevnog političkog foruma povodom desete godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma, arhitekti tog mirovnog plana - bivšem američkom ambasadoru u UN Ričardu Holbruku uručena je Dejtonska nagrada za mir - priznanje koje se dodeljuje za izuzetan doprinos obnovi društava razorenih ratom, koje su prije njega dobili bivši američki predsednik Bil Klinton i filantrop Džordž Soroš.

Holbruk je obraćajući se prisutnima izjavio da je glavno dostignuće Dejtonskog sporazuma parafiranog 21. novembra 95, bilo zaustavljanje rata. Holbruk je potom pohvalio administraciju predsednika Buša, zbog toga što se nakon četiti godine zapostavljanja – ponovo okrenula rešavanju balkanskih sporova - statusa Kosova i funkcionisanja BiH.

Na konferenciji za novinare Holbruk je izrazio nadu da će inicijativa za izmene Dejtonskog ustava dovesti do daljeg jačanja centralne vlasti i jedinstvenog predsedništva.

O ustavnim promenama u Bosni, na kojima insistiraju Vašington i Brisel, i mogućem nacrtu novog bosansko’hercegovačkog ustava su u protekla dva dana u Dejtonu, razgovarali balkanski i međunarodni zvaničnici i analitičari. To će biti i predmet razgovora članova bosansko’hercegovačkog predsedništva sa najvišim američkim funkcionerima u ponedjeljak i utorak, u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG