Linkovi

Sanda Rašković Ivić:  Pregovori o statusu Kosova će biti tvrdi i principijelni


Pred početak pregovora o statusu Kosova u Srbiji još traju dogovori o pregovaračkoj platformi, ali i prate reakcije međunarodne zajednice.

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo Sanda Rašković Ivić izjavila je da je u Vašingtonu dobila sasvim jasnu poruku američkih zvaničnika da će pregovori o statusu Kosova biti tvrdi i principijelni :

»Prinicipijelnost nas ohrabruje jer to znači da će se poštovati međunarodno pravo, Rezolucija 1244, Helsinška povelja, Povelja UN i stav Badenterove komisije.«

A bivši šef državnog centra za Kosovo Nebojša Čović i predsednik Srbije Boris Tadić zaključili su u razgovoru o Kosovu da nametnuta rešenja ne mogu biti prihvatljiva. Iz kabineta predsednika Tadića saopšteno je da su se sagovornici saglasili da je jedno od dobrih i održivih rešenja predlog o stvaranju dva entiteta na Kosovu u okviru državnog suvereniteta Srbije i da su zajednički zaključili da Srbija može da brani svoje legitimne interese samo aktivnom politikom.

Predsednik Tadić, sasvim je izvesno, neće prisustvovati sednici Parlamenta na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Kosovu. Potpredsednik Tadićeve Demokratske stranke Dušan Petrović:

»Rezolucija o kojoj će Skupština raspravljati je ovlašćenje za Vladu i premijera Koštunicu da u tim pregovorima mogu da učestvuju i tu nema, nikakve politike.«

Nepoznanica je i dalje da li će poslanici Demokratske stranke učestvovati u radu sednice Parlamenta na kojoj će se razmatrati rezolucija o Kosovu. Predsedništvo stranke o tome će odlučiti do ponedeljka, saopšteno je iz Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG