Linkovi

Ruski analitičari razmatraju iznenadnu reorganizaciju ruskog kabineta


Predsednik Putin je ove nedelje unapredio dva poverljiva saradnika na visoke položaje u svom kabinetu, što neki politički analitičari smatraju početkom, kako kažu, “operacije naslednik”.

Predsednik Putin je unapredio svog šefa kabineta, Dmitrija Medvedeva, na položaj prvog zamenika predsednika vlade. Medvedev će od sada biti zadužen za prioritetne nacionalne projekte koji bi mogli, ako budu uspešni, da privuku buduće birače. Ministar odbrane Sergej Ivanov je unapredjen u potpredsednika vlade i zadužen za ruske bezbednosne agencije.

Predsednik Putin je takodje imenovao lojalnog saradnika i guvernera Tiumena, Sergeja Sobjanina, za svog novog šefa kabineta.

Na konferenciji za štampu u Moskvi, premijer Mikhail Fradkov je rekao da će nova imenovanja ojačati rusku vladu.

Promene imaju za cilj, ukazao je Fradkov, da unaprede dublje društvene i ekonomske reforme, za koje neki kažu da su se ugušile u ruskoj birokratiji i neefikasnosti.

Politički analitičar, Olga Krištanovskaja iz Ruske akademije naukasmatra da promene imaju za cilj da još više ojačaju vlast Kremlja.

Drugi, kao što je analitičar Nikolaj Petrov iz Centra Karnagi u Moskvi rekao je da je teško reći koga bi predsednik Putin mogao da izabere za svog naslednika.

Imenovanja su, kaže Petrov, “ privremene prirode” dok ruski predsednik, koji godinama upravljao KGB-om, nastavlja da politički funkcioniše kao da je reč o tajnim operacijama.

Predsednik moskovske fondacije Indem, Gregori Satarov, pak ukazuje da je dvosmislenost tipična za Putina te da bi “operacija naslednik” mogla da postane, kako se izrazio, “operacija dvosmislene akcije”.

XS
SM
MD
LG