Linkovi

Udarne vest na naslovnim stranicama američke štampe


Kongresnem iz Pensilvanije i odlikovani veteran vijetnamskog rata, Džon Murta bio je jedan od najvećih zagovornika rata u Iraku među demokratama, ali sada smatra da su američke trupe demoralizovane i loše opremljene, odnosno da loše utiču na stabilnost i napredak Iraka u stvaranju demokratske vlade.

«Ratoborni demokrata pridružio se pozivu na povlačenje», «Ključni demokratra zahteva hitno povlačenje» i «Demokratski zagovornik rata želi povlačenje» samo su neki od naslova u najpoznatijim američkim dnevnim listovima, poput Vašington Posta, Njujork Tajmsa ili USA Tudeja.

Vašington Post, na naslovnici se bavi i za sada neuspešnom istragom ranjavanja poznatog njujorškog repera «Kem'rona», koje se dogodilo pre skoro četiri nedelje na vrlo prometnoj vašingtonskoj ulici u blizini Univerziteta Hauard. «Ko je pucao na Kem'rona?» naslov je teksta u kome se kao glavni uzrok ne-napredovanja istrage navodi sama žrtva. «Kem'ron», koji je ranjem u obe ruke dok je bio u svom plavom Lambordžiniju, prem tvrdnjama prijatelja nije osoba koja će prstom da pokaže na nekog, jer bi sebe smatrao cinkarošem?!

«Potražite Gugl» jedan je od naslova na prvoj strani Njujork Tajmsa u kome se tiražni list bavi najnovijim skokom vrednosti akcija internet giganta. Petnaest meseci pošto se Gugl pojavio na berzi, vrednost akcija ove kompanije skočila je na 403,45 dolara, što je skoro pet puta veća vrednost od početne, koja je iznosila 85 dolara po akciji.

Kalifornijski Los Anđeles Tajms između ostaloh na prvoj strani najavljuje i dva filma od kojih se očekuje da dominiraju na blagajnama predstojećeg vikenda. «Dva filma, oba očaravajuća», naslov je teksta u kome se predstavljaju novo ostvarenje iz serijala o čarobnjaku tinejdžeru «Hari Poter i vaterni pehar» i biografija Džonija Keša pod nazivom «Walk the Line», u kojoj kantri legendu igra Žoakin Finiks.

Majami Herald posvećuje pažnju i novim podacima federalne vlade koji se tiču epidemije AIDS-a u SAD. «Infekcije HIV virusom miruju» naslov je teksta u kome se objašnjava da se, prema najnovijim podacima vlade epidemija side u Sjedinjenim državama stabilizovala.

XS
SM
MD
LG