Linkovi

Predsednici Buš i No Mu-hjun: Nuklearno oružje u Severnoj Koreji neće biti tolerisano


Buš: Nuklearno oružje u Severnoj Koreji neće biti tolerisano

Američki predsednik Buš i južnokorejski predsednik No Mu-hjun ocenili su da se Severna Koreja naoružana nuklearnim oružjem neće tolerisati, ali su dodali da to pitanje treba da bude rešeno diplomatskim sredstvima. Dvojica lidera izdala su zajedničko saopštenje posle susreta u drevnoj prestonici Južne Koreje – gradu Gongdju. Na konferenciji za novinare, predsednik Buš je ponovio da Vašington odbija zahtev Severne Koreje da, pre nego što se razoruža, dobije nuklearni reaktor na laku vodu. Buš je rekao da o tom pitanju treba raspravljati nakon što se dokaže da je Pjongjang odustao od svog programa nuklearnog naoružanja. Predsednici SAD i Južne Koreje takodje su razmatrali potrebu da se primirje kojim je okončan Korejski rat (1950-53. godine) zameni formalnim mirovnim sporazumom, kako bi se smanjile vojne tenzije na poluostrvu. U petak će dvojica lidera učestvovati na samitu Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju u luci Busan.

Novo upozorenje Svetske zdravstvene organizacije

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da će u Kini verovatno još ljudi oboleti od ptičijeg gripa, nakon što su kineske vlasti potvrdile da su dve osobe obolele od potencijalno smrtnosnog virusa H5N1. Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije u Kini, Henk Bedekam, izjavio je da je zadovoljan naporima koje vlada preuzima u borbi protiv te bolesti, ali da se Kina suočava sa velikim izazovima, budući da se 70% živine u toj zemlji drži na otvorenom, u dvorištima kuća. Kineski državni mediji danas javljaju da je u dve provincije došlo do izbijanja zaraze medju živinom. Za to vreme, indonežansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su prošle nedelje dve mlade žene umrle od ptičijeg gripa.

Izveštaji o mučenju sunitskih Arapa u jednom tajnom zatvoru u Bagdadu – preterani

Irački ministar unutrašnjih poslova Bajan Džabr ocenio je da su izveštaji o mučenju sunitskih Arapa u jednom tajnom zatvoru u Bagdadu – preterani. On je rekao da su znaci zlostavljanja primećeni kod samo sedmorice zatvorenika, i da će odgovorni biti kažnjeni. Džabr je napomenuo da su u tom zatvoru držani opasni teroristi, i odbacio tvrdnje da su svi zatvorenici bili sunitski Arapi, rekavši da je medju njima bilo i Šiita. Američki vojnici medjutim kažu da su se samo trojica od blizu 170 muškaraca u tom zatvoru predstavila kao Šiiti. Sunitski politički lideri zatražili su medjunarodnu istragu o tom slučaju. Od ostalih vesti iz Iraka izdvajamo da je jedan američki marinac poginuo u današnjoj eksploziji bombe blizu grada Hadite.

Kongresmen Džon Murta zatražio je hitno povlačenje američkih vojnika iz Iraka

Demokratski kongresmen Džon Murta zatražio je hitno povlačenje američkih vojnika iz Iraka, rekavši da je rat u Iraku «pogrešna politika zaogrnuta iluzijama», koja ugrožava budućnost SAD. Na konferenciji za novinare u Vašingtonu, on je izjavio da je misija smene Sadama Huseina - ispunjena, i da dalje prisustvo američkih vojnika u Iraku predstavlja katalizator za nasilje. Murta, vojni veteran koji je prvobitno glasao za rat u Iraku, danas je najistaknutiji zakonodavac koji zagovara hitno povlačenje američkih vojnika. Reagujući na njegov poziv, nekoliko republikanskih kongresmena ocenilo je da bi, povlačenjem iz Iraka u ovom trenutku, SAD izneverile irački narod i ojačale teroriste.

Ubijena trojica pripadnika Al Kaide

Vojnici koalicionih snaga u Avganistanu, predvodjenih Sjedinjenim Državama, ubili su trojicu osumnjičenih pripadnika Al Kaide u toku vojne operacije blizu granice sa Pakistanom. Lokalni zvaničnici saopštili su da su dvojica terorista uhapšena u operaciji u kojoj su učestvovali i avganistanski vojnici, ali nisu naveli više detalja. U lovu na teroriste Al Kaide u južnom i istočnom Avganistanu učestvuje oko 20,000 vojnika od kojih su većina pripadnici američke armije.

Italijanska policija uhapsila u Napulju trojicu Alžiraca

Italijanska policija uhapsila je kasno sinoć u Napulju trojicu Alžiraca osumnjičenih da su spremali teroristički napad. Vlasti veruju da su uhapšeni muškarci povezani sa zabranjenom Salafističkom grupom za propoved i borbu u Evropi, alžirskom militantnom organizacijom koja je saveznik Al Kaide. Italijanski ministar policije naglasio je da hapšenjima ne treba pridavati preveliki značaj, rekavši da ona «niti umanjuju niti povećavaju rizik od budućeg terorističkog napada».

Policija u Francuskoj saopštila da se urbano nasilje smanjIlo na normalni nivo

Policija u Francuskoj je saopštila da se urbano nasilje smanjIlo na normalni nivo posle tronedeljnih najtežih građanskih nereda od kraja 1960-ih. Prošle noći je u celoj zemlji zapaljeno stotinak automobila, što je bio uobičajeni dnevni bilans i pre nereda. Na vrhuncu nereda, demonstranti pretežno severnoafričkog porekla, palili su svake noći po više od hiljadu automobila. Ipak, i dalje je angažovan znatan broj policajaca, a vanredno stanje je i dalje na snazi.

XS
SM
MD
LG