Linkovi

U Tunisu počeo samit UN o o budućnosti informatičkog društva


Neposredno pred početak susreta dogovoreno je da sistem adresiranja na internetu bude u nadležnosti Sjedinjenih država, čime su svoreni uslovi da učesnici skupa više pažnje posvete razmatranju mogućnosti povezivanja siromašnih zemalja u globalnu mrežu.

Dogovor postignut u utorak uveče podrazumijeva da će internetom i ubuduće upravljati kalifornijska organizacija ICANN, što je akronim za engleski naziv Internet korporacije za dodjelu naziva i brojeva. Riječ je o organizaciji koja je, inače, pod jurisdikcijom američkog Sekretarijata za ekonomiju.

Nekoliko država, uključujući Kinu i Iran, tražilo je da međunarodna institucija pod okriljem UN reguliše internet. Vašington međutim tvrdi da bi takva agencija ugrozila inovacije i povećala mogućnost da nedemokratski režimi cenzurišu globalnu mrežu. EU je predlagala kompromis koji je predviđao da određeni međunarodni forum odredi način na koji će se upravljati internetom.

Američki zvaničnici kažu da se postignutim sporazumom izbjegava prenos upravljanja internetom na UN, a da će međunarodni forum u kojem će biti predstavnici vlada, privatnog sektora i civilnog društva i čije odluke neće biti obavezujuće, tražiti rješenja za probleme poput internet kriminala, distribucije kompjuterskih virusa i takozvane «džank» elektronske pošte.

Pomoćniik američkog sekretara za ekonomiju Majkl Galager kaže da sporazum obezbjeđuje da svakodnevne internet operacije i dalje budu u nadležnosti privatnog sektora i organizacije ICANN.

Sporazum predstavlja veliki uspjeh privatnog sektora i velih uspjeh za budućnost interneta, koja počiva na svakodnevnoj inovaciji, kaže Galager.

Učesnici samita, prvobitno planiranog sa ciljem da se premoste razlike nerazvijenih i izuzetno razvijenih informatičkih društava, sada se mogu u potpunosti posvetiti tom zadatku.

Prije dvije godine na sličnom samitu u Ženevi, dogovoreno je da se internet učini apsolutno dostupnim, ali zvaničnici UN kažu da je sada svega 14 odsto svjetske populacije povezano sa internetom. Dobrovoljni fond, formiran kako bi se finansirali projketi informatičkog razvoja u nerazvijenim državama, prikupio je skromnih 6 miliona dolara. Generalni sekretar UN Kofi Anan rekao je otvarajući samit da potrebno prikupiti mnogo više novca i preći sa dijagnostičke na fazu realizacije projekta prevazilaženja jaza među bogatim i siromašnim informatičkim društvima.

XS
SM
MD
LG