Linkovi

Podgorici sa nestrpljenjem očekuje stav Venecijanske komsije


U izvještaju Venecijanske komisije “nije nemoguće” da bude preporučeno preispitivanje odredbi o pravu glasa crnogorskih državljana koji žive u Srbiji, i koji nemaju rezidencijalni status u Crnoj Gori, pišu crnogorski mediji

Navodno, ne isključuje se mogućnost da ta odredba bude promijenjenja, iako su i Komisija i OEBS 2001. godine ocijenili da državljani Crne Gore koji žive u Srbiji nemaju pravo glasa na crnogorskom referendumu, jer ne glasaju ni na izborima.

Zamjenik sekretara Venecijanske komisije Tomas Markert kazao je kako to tijelo neće precizno preporučiti koja je većina potrebna za referendumsku odluku o državnom statusu Crne Gore, napominjući da će nabrojati “relevantne” primjere iz nacionalnih zakonodavstava i prakse na osnovu kojih će vlast i opozicija pokušati da se dogovore o pravilima. On je najavio mogućnost da na plenarnoj sjednici Komisije budu i predstavnici crnogorske vlasti i opozicije.

Demokratska partija socijalista sigurna je da Venecijanska komisija neće postaviti posebne uslove za organizaciju referenduma o državnom statusu Crne Gore.

Reagujući na najavu zamjenika sekretara Venecijanske komsije Tomasa Markerta o mogućem prisustvu predstavnika crnogorske vlasti i opozicije na plenarnoj sjednici tog tijela, u SNP objašnjavaju da se na plenarnoj sjednici u principu odlučuje o prihvatanju već formiranog Izvještaja, zbog čega bi bilo plodotvornije da se razgovori o tome obave ranije.

XS
SM
MD
LG