Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


Današnja američka štampa znatnu pažnju posvećuje jučerašnjoj odluci Senata da od Bele kuće zatraži konkretne korake ka povlačenju vojnika iz Iraka. Medju spoljnopolitičkim temama dominiraju uspešno posredovanje državnog sekretara Kondolize Rajs u otvaranju jednog palestinskog graničnog prelaza i otkriće iračkog tajnog zatvora u Bagdadu. Njujork tajms takodje donosi reportažu o sve raširenijoj upotrebi lekova medju američkom omladinom.

Senat traži od Buša da otkrije plan za izlazak iz Iraka, piše u svom naslovu list Majami Herald. Čikago tribjun dodaje da su zakonodavci istovremeno odbacili predlog da administracija precizno odredi vremenski redosled tog povlačenja. Prema toj, neobavezujućoj rezoluciji, koju treba da usvoji i Predstavnički dom, iduća godina trebalo bi da bude ”godina značajnog prelaza na pun irački suverenitet.“ Osim toga, administracija bi trebalo svaka tri meseca da podnosi Kongresu izveštaj o napretku ka povlačenju.

A kako izveštava Njujork tajms, za prilično veliku grupu ljudi izmedju 20 i 30 godina, posdtalo je normalno da sami odredjuju koje će lekove da uzimaju - posebno kada je reč o raznim psihotropnim preparatima. Najčešće se uzimaju lekovi protiv depresije, koji im pomažu da bolje podnose stres, da bolje fokusiraju pažnju i da budu bolje raspoloženi. Ali, kako piše Njujork tajms, stručnjaci upozoravaju da je takvo ponašanje krajnje rizično.

I najzad, Los Andjeles tajms piše da sve više Amerikanaca odbacuje tradicionalne religije i okreće se novim, na primer ”univerzizam,“ čiji veronauk se svodi samo na to da je sve neizvesno. Konvencionalne crkve još imaju ogromnu privlačnost, piše LA tajms, ali broj Amerikanaca koji nisu vernici više se nego udvostručio u poslednjih deset godina. Prema nekim procenama, oko 20 miliona hrišćana prestalo je da odlazi u crkve i radije učestvuje u diskusijama o Bibliji sa prijateljima, kolegama na poslu, pa čak i na internetu.

XS
SM
MD
LG