Linkovi

Buš doputovao u Južnu Koreju na samit Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma


Buš će se sastati sa južnokorejskim predsednikom No Mu-Hjuom, u Gjongdju-u, posle čega će se obojica lidera uputiti u Busan gde će biti održan sastanak APEK-a.

Očekuje se da će učesnici ovog sastanka pozvati članice Svetske trgovinske organizacije da prevazidju nesuglasice oko poljoprivrednih subvencija. Na dnevnom redu takodje će se naći pitanja zaštite prava intlektualne svojine, ptičijeg gripa I borbe protiv terorizma. Predsednik Buš je, inače, stigao u Južnu Koreju iz Japana, gde se, u svom govoru u Kjotou, osvrnuo na jučerašnji zahtev Senata da administracija iznese jasnu strategiju o okončanju misije u Iraku. Predsednik je prihvatio rezoluciju usvojenu u Senatu kojom se od administracije traži da iznese jasniju strategiju o okončanju misije u Iraku. On je, medjutim, napustio Japan bez sporazuma o obnavljanju uvoza američke govedine ili smanjenju američkog vojnog prisustva. Predsednik je takodje, isprovocirao Kinu, pozivajući Peking da pruži više političkih sloboda gradjanima i istovremeno ističući Tajvan kao primer uspešnog demokratskog društva,

“Kada se vrata slobode jednom otvore, makar i malo, one više ne mogu da se zatvore. Kako kineski narod bude uživao veći prosperitet, njegovi zahtevi za političkim slobodama će takodje rasti.”

Kineski ministar inostranih poslova Li Žaošing je, u svom reagovanju, odbacio primedbe predsednika Buša, rekavši da se o Kini i Tajvanu ne može govoriti kao o odvojenim entitetima.

XS
SM
MD
LG