Linkovi

Buš smatra odluku Senata pozitivnim korakom koji će pomoći postizanju uspeha u Iraku


Predsednik Buš je izjavio da ceni odliku Senata da odbije mere koje pozivaju na odredjivanje vremenskog rasporeda za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Predsednik Buš je rekao da odbijanje Senata da se odredi vremenski raspored povlačenja trupa predstavlja pozitivan korak koji će pomoći postizanju uspeha u Iraku. On je, u japanskom gradu Kjotu, izjavio da ceni dvostranačku odluku protiv vremenskog okvira koja bi, kako je rekao, mogla da znači povlačenje američkih trupa iz Iraka pre nego što njihova misija bude okončana. Predsednik je dodao da bi čvrsti raspored povlačenja trupa mogao da ohrabri iračke pobunjenike da jednostavno sačekaju dok američke trupe odu. Sa 79 prema 19 glasova, Senat je, medjutim, odobrio rezoluciju kojom se predsednik Buš poziva da iznese strategiju za okončanje misije, sa obrazloženjem da bi 2006-a trebalo da bude period tranzicije ka punom iračkom suverenitetu u kojem bi iračke snage trebalo da preuzmu vodeću ulogu u održavanju bezbednosti u zemlji. Ovom neobavezujućom merom se od Bele Kuće takodje traži da podnosi kvartalne izveštaje o političkom i vojnom napretku u Iraku. Predsednik Buš je rekao da je to u skladu sa strategijom koju on već sledi.

«Senat je zatražio da napravimo izveštaj o tome šta je uradjeno u Iraku, što smo mi više nego spremni da uradimo. To bi bilo za očekivati. To je ono što Kongres očekuje. Članovi Kongresa očekuju od nas da ih obavestimo o planu koji će biti efikasan».

Prema istraživanjima javnog mnjenja, podrška misiji u Iraku opada, a pojedine demokrate u Kongresu kažu da bi predsednik trebalo da bude jasniji u pogledu uslova za povratak američkih trupa kući. Predsednik Buš je rekao da je jasan u tom pogledu i da smatra da - što iračke snage budu bolje vodile računa o bezbednosti zemlje, to će američke snage pre moći da budu smanjene. Buš je odbacio kritike demokrata o američkom učešću u Iraku, ističući da će ta misija pomoći da se dodje do mira na Bliskom istoku. Savetnik u Beloj Kući, Den Bartlet, izjavio je da odbijanje Senata da zahteva raspored povlačenja trupa, jača poziciju administracije i njenih saveznika u Kongresu. Demokrate u Senatu, medjutim, kažu da rezolucija poziva iračke lidere da preuzmu više odgovornosti za svoju zemlju i da predstavlja promenu u stavu republikanaca u pogledu Iraka - u smislu zahteva za većom odgovornošću poredsednika, za njegovom jasnijom strategijom i za odredjenim vremenskim rasporedom za njeno ostvarenje.

XS
SM
MD
LG