Linkovi

Verski lideri na samitu u Beču pozvali na osudu terorizma


Verski i politički lideri iz sveta, koji u Beču prisustvuju konferenciji o globalnoj ulozi islama, pozvali su sve muslimanske sveštenike i naučnike da osude terorizam i njegove pokretače. Irački predsednik Džalal Talabani je predočio da bi terorizam, ukoliko se ne osudi, mogao da dovede do širenja islamskog ekstremizma. Avganistanski predsednik Hamid Karzai, upozorio je da bi neuspeh u borbi sa terorizmom, mogao da ima dalekosežne posledice. Istovremeno, policija u pakistanskom pristanišnom gradu Karačiju je saopštila da su u eksploziji automobila bombe ispred restorana iz američkog lanca brze hrane «Kentaki frajd čiken», poginule najmanje tri osobe i da je oko 15 ljudi ranjeno.

Eksplozija u Karačiju

Policija je pretpostavila da je meta napada bio restoran, ali je potom jedna malo poznata separatistička organizacija prihvatila odgovornost i saopštila da je meta bila državna naftna kompanija smeštena iznad restorana. Šef policije u Karačiju, Muštak Šah, rekao je da se vodi istraga i da je u automobilu bilo najmanje pola tone eksploziva.

Nastavljaju se napadi pobunjenika i operacija "Čelična zavesa"

U napadima pobunjenika u Bagdadu i Kirkuku, danas je poginulo najmanje osam policajaca. U međuvremenu, američka vojska je saopštila da su američke i iračke snage koje se bore protiv pobunjenika u blizini sirijske granice, očistile najveći deo grada Ubajdija, ali da i dalje postoje džepovi otpora. Vojska je saopštila da su u toku najteže borbe otkako je pre deset dana preduzeta Operacija čelična zavesa i da su u borbama posle jučerašnjeg ulaska u grad poginula tri marnica i 80 pobunjenika.

Zlostavljanje i u iračkom zatvoru

Irački premjer Ibrahim al-Džafari je izjavio da je u zatvoru iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova, u vrlo lošim uslovima, pronađeno 165 Iračana. Al-Džafari je pred novinarima izjavio da su mnogi zatvorenici po svemu sudeći bili izgladnjivani, a neki i mučeni. Pripadnici američkih snaga su otkrili taj zatvor prekjuče u podrumu jedne zgrade u centru Bagdada, zahvaljujući dostavi jedne sunitske porodice koja je rekla da je u njemu i njihov petnaestogodišnji sin, koji međutim nije pronađen.

Vanredno stanje u Francuskoj još ti meseca

Francuski parlament je odlučio da se vanredno stanje uvedeno posle izbijanja najtežih socijalnih nemira u nekoliko decenija, produži još tri meseca. Policija je saopštila da je prošle noći zapaljeno svega 215 automobila u delovima zemlje naseljenim pretežno muslimanima. U međuvremenu, premijer Dominik de Vilpen je bez najave obišao jedno parisko predgrađe koje je najteže pogođeno neredima i rekao da će vlast vrlo energično postupiti sa svima koji krše zakon, istovremeno naglasivši da je rešen da se obračuna sa nepravdom, diskriminacijom i nezaposlenošću.

Vakcinacija 14 milijardi komada živine u Kini

Kina je objavila da namerava da vakciniše 14 milijardi komada živine, ne bi li se zaustavilo širenje ptičjeg gripa. Istovremeno je i zvanično potvrđen deseti i jedanaesti slučaj ove bolesti u Kini tokom proteklog meseca. U Vijetnamu, nadležni planiraju da ubrzo završe uništavanje živine u Ho Ši Minu i Hanoju.

Konferencija o upravljanju internetom

U tuniskoj prestonici Tunisu, na trodnevnoj konferenciji o upravljanju internetom, okuplja se dvanaest hiljada delegata iz celog sveta. Konferencija je najpre trebalo da poveća svest o potrebama i finansiranje siromašnih zemalja koje imaju malo ili nimalo digitalnih mogućnosti, ali se rasprava uoči samita pretežno vodila o sve glasnijim zahtevima da vlada Sjedinjenih Država prepusti barem deo kontrole nad internetom.

XS
SM
MD
LG