Linkovi

Vlada Srbije usvojila predlog rezolucije o mandatu za pregovore o Kosovu


Vlada Srbije usvojila je Predlog rezolucije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije i uputila Skupštini na usvajanje uz snažno uverenje da je uoči početka razgovora veoma važno da se Rezolucija u Skuštini usvoji jedinstveno jer se radi o najbitnijem državnom pitanju.

U tekstu nacrta rezolucije koji je usvojila Vlada kaže se da se Skupština Srbije bezrezervno zalaže za kompromisno rešenje budućeg statusa Kosova, da će svako nametnuto rešenje proglasiti nelegitimnim, protivpravnim i nevažećim, da se budući status može definisati samo u okvirima odgovarajućih načela i normi Ujedinjenih nacija i po ugledu na evropska rešenja uz poštovanje ustavnog poretka državne zajednice i Srbije.

Vlada predlaže Parlamentu da ima razumevanja za više mogućih modaliteta budućeg statusa Kosova koji ne dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet države. I na kraju se konstatuje da će se Skupština Srbije posebno izjasniti o rezultatima razgovora o budućem statusu Kosova.
Portparol G 17 plus Ivana Grbić izjavila je da ta stranka smatra da rezolucija o budućem statusu Kosova ne bi trebalo da sadrži krajnja rešenja kako bi se ostavio prostor za pregovore i predlaže da predsednik i premijer Srbije treba zajedno da vode pregovarački tim. Nacrt rezolucije za poslanika Socijaldemokratske partije Mehu Omerovića je neprihvatljiv jer predstavlja korak unazad u odnosu na dogovore poslednjih meseci o pregovaračkoj poziciji Beograda i kad su u pitanju okviri u kojima treba da se kreće pregovarački tim Srbije.

A šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Dušan Petrović smatra da se Vladina Rezolucija bavi proceduralnim pitanjima i načinom na koji će Srbija voditi pregovore. Ono što je predsednik Srbije Boris Tadić izneo u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom predstavlja viziju kako na dobar način može da bude rešen status Kosova u interesu građana te pokrajine, regiona i Evrope, rekao je Petrović. Inače, u tom razgovoru Tadić je predlažio decentralizaciju Kosova čiji je konačni rezultat stvaranje srpskog i albanskog entiteta, s tim što bi srpski imao specijalne odnose sa centralnim organima Srbije, a međusobni odnosi dva entiteta bili bi uređeni kosovskim institucijama.

Iz Beograda za Glas Amerike Miša Brkić

XS
SM
MD
LG