Linkovi

Senat zahteva da Iračani preuzmu rukovodeću ulogu u osiguranju bezbednosti u Iraku


Republikancima predvodjeni američki Senat odobrio je meru kojom se apeluje na Iračane da preuzmu rukovodeću ulogu u uspostavljanju bezbednosti u zemlji, kako bi se omogućilo fazno povlačenje američkih trupa. Istovremeno, Senat je odbacio meru predloženu od strane demokrata kojom se apeluje na predsednika Buša da iznese procenu redosleda postepenog povlačenja američkih vojnika. Saradnica Glasa Amerike Debora Tejt izveštava sa Kapitol hila:

Kao znak sve slabije podrške ratu u Iraku, američki Senat je sa 79 prema 19 glasova usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se apeluje na Iračane da uspostave veću kontrolu nad bezbednošću u svojoj zemlji - što je potez za koji republikanci kažu da će stvoriti uslove za fazno povlačenje američkih trupa. Republikanski senator Džon Vorner iz Virdžinije, predsednik Odbora za oružane snage, jedan je od predlagača tog amandmana, koji treba da usvoji i Predstavnički dom

”Ovaj amandman, ovako kako je sastavljen, biće veoma je moćno saopštenje Kongresa - ukoliko ga usvoji i Prestavnički dom - o potrebi da se kaže Iračanima da smo učinili svoje, da ih nećemo napustiti, ali da očekujemo od njih podjednaku, ako ne i veću podršku no što su dali do sada.“

Usvojenim amandmanom, povezanim sa zakon o finansiranju odbrane, traži se da 2006. godina bude period značajne tranzicije ka punom iračkom suverenitetu, u kojem će iračke snage preuzeti rukovodeću ulogu u osiguravanju bezbednosti. Članovi Kongresa su zabrinuti zbog uticaja koji bi rat u Iraku mogao da ima na njihove izglede za re-izbor iduće godine, kad će se glasati za jednu trećinu mesta u Senatu i svih 435 mesta u Predstavničkom domu.

Ankete o javnom mnjenju ukazuju da većina Amerikanaca nije zadovoljna načinom na koji predsednik Buš rukovodi ratom u Iraku, koji je odneo preko dve hiljade američkih života, dok se pobuna ne smanjuje.

Novom merom apeluje se na Iračane da preuzmu veću kontrolu nad bezbednošću u svojoj zemlji, a na predsednika Buša da tromesečno podnosi Kongresu izveštaje o napretku na planu stabilizacije Iraka i iznese strategiju za okončanje rata. Demokrate, uključujući senatora Džozefa Bajdena, iz Delavera, kažu da taj plan predstavlja izmenu stava republikanaca prema Iraku:

”Po prvi put, naše republikanske kolege priključile su se demokratama u insistiranju da ova administracija iznese jasnu iračku strategiju i redosled njenog sprovodjenja, i da pokaže stvarnu odgovornost.“

Senat je nešto ranije odbacio amandman demokrata kojim se tražilo od predsednika Buša da podnese plan za postepeno povlačenje američkih snaga iz Iraka.

XS
SM
MD
LG