Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs produžila boravak u Izraelu


Državni sekretar Kondoliza Rajs produžila je svoj boravak u Izraelu kako bi pokušala da nagovori Izraelce i Palestince da se dogovore oko otvaranja graničnog prelaza Rafa, zatvorenog od septembarskog povlačenja Izraela iz Gaze. Taj prelaz smatra se ključnim za trgovinu i putovanja Palestinaca, ali Izrael traži da Palestinska vlast najpre uvede mere za sprečavanje infiltracije terorista i oružja u Gazu.

Američki izaslanik, Džejms Volfenson, razgovarao je o tome sa predstavnicima obe strane i upozorio je da vreme za postizanje dogovora ističe. Na današnjoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa izraelskim i palestinskim liderom, sekretar Rajs je izjavila da problem graničnog prelaza Rafa mora biti rešen:

”Taj prelaz je veoma važan za svakodnevni život običnih Palestinaca. Bilo da je reč o farmeru, studentu ili vlasniku restorana, sloboda kretanja mora biti obezbedjena. Rekla sam predsedniku Abasu da sam duboko uverena da će, uz adekvatne napore, sporazum biti na vidiku. Uz dobru volju i kreativnost verujem da se problemi mogu rešiti.“

Izraelski funkcioneri kažu da bi kompromisni predlog morao da sadrži pojačavanje palestinskih snaga bezbednosti pripadnicima bezbednosnih snaga Evropske unije. Jednu od ključnih nesuglasica predstavlja insistiranje Izraela da se na prelazu postave kamere za bezbednost, što Palestinci odbacuju. Na konferenciji za štampu održanoj sa američkim državnim sekretarom, palestinski lider Mahmud Abas izrazio je optimizam u pogledu postizanja dogovora sa Izraelom:

”Danas smo razgovarali o pitanjima u vezi sa pojasom Gaze, o potrebi da se on ne pretvori u ogroman zatvor i o potrebi da se pogranični prelaz Rafa otvori što pre. Trebalo bi da uskoro postignemo sporazum o tome.“

Abas je takodje rekao da Palestinci neće pristati da na tom prelazu bude stacionirano bilo kakvo izraelsko osoblje. Palestinski lider je takodje ponovio svoje obećanje da će razoružati ekstremističke milicije uoči palestinskih izbora zakazanih za 25. januar.

XS
SM
MD
LG