Linkovi

Zoran Stanković: Mladić mora do 31. decembra da se nađe u Hagu


Ministar odbrane državne zajednice Zoran Stanković izjavio je da odbegli general Ratko Mladić mora do 31. decembra da se nađe u Hagu jer bi u suprotnom Evropska unija mogla da zaustavi pregovore o pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom.

Ministar Stanković je rekao da je stav naše zemlje da Ratko Mladić mora ili sam da se preda ili, ako se otkrije ili pronađe mesto na kome se nalazi, da bude uhapšen. Haški tribunal jednostavno ne može da nam veruje jer ima informacije iz više zapadnih zemalja da vojska štiti Ratka Mladića, ako je tako onda vlada ne kontroliše vojsku, a za to nema dokaza, rekao je agenciji Rojters, ministar odbrane Zoran Stanković.

Za ambasadora Velike Britanije u Beogradu Dejvida Gauena hapšenje haškog optuženika generala Ratka Mladića je najznačajniji zadatak Srbije i Crne Gore koji treba da se reši što pre.

Međutim, ovako ozbiljna upozorenja ostala su u senci priprema i potrebe postizanja nacionalnog jedinstva u pregovorima oko budućem statusu Kosova. Posle dužeg iščekivanja, predsednik Parlamenta Predrag Marković najavio je da će u sredu sa šefovima poslaničkih grupa razgovarati o zakazivanju sednice na kojoj će poslanici razmatrati Vladin predlog rezolucije za pregovore o statusu Kosova. Verovatno ćemo na osnovu tog dogovora zakazati za subotu ili nedelju sednicu na kojoj će se taj akt razmatrati i zatim usvojiti ili kao odluka ili kao rezolucija Narodne Skuštine, rekao je Marković.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović istakao je tim povodom da se ulažu veliki napori da se dođe do saglasija oko te rezolucije kako bi ona bila jednoglasno usvojena u Parlamentu.

XS
SM
MD
LG