Linkovi

Vlast Bosne i Hercegovine odgovoran činilac u pridruživanju EU


Na sastanku političkih stranaka BiH o ustavnim promenama u Briselu postignut je dogovor da državna vlast bude odgovoran činilac u pridruživanju zemlje EU, izjavio je danas jedan od organizatora sastanka, član američkog Instituta za mir Donald Hejs.

On je ocenio da to otvara put da država BiH "sa mnogo više ovlassćenja" pregovara i bude partner u poslu sa EU. Hejs je dodao da i u drugim pitanjima državnog preustrojstva BiH nije isključeno pribiližavanje stavova, o čemu će lideri političkih stranaka BiH ponovo razgovarati 19. i 20. novembra u Vašingtonu

Hejs je naglasio da bi u cilju efikasnih pregovora BiH sa EU na izborima iduće godine morale biti izabrane nove vlasti, sa promenjenom državnom strukturom. To znači , dodao je on, da polovinom decembra u skupštinski postupak u BiH moraju ući do tada dogovorene ustavne promene, da bi najkasnije 1. aprila bile unete u zakone.

"Na osnovu tako promenjenih zakona bi onda bile izabrane i nove vlasti", dodao je Hejs.

Drjus Hičner, takodje član Dejtonskog sekretarijata američkog Instituta za mir, istakao je da razgovori i delimičan uspeh sastanka političkih lidera BiH predstavljaju veliki napredak ka postizanju unutrašnjeg dogovora u BiH.

Na pitanje da li je organizator konferencije imao na umu temeljnu reviziju Dejtonskog sporazuma i ukidanje entiteta, Hičner je rako da "mi uvek smatramo da je BiH decentralizovana država, ali i da mora dobiti bitna ovlašćenja da bi bila u stanju da pregovara sa institucijama EU".

Hičner je naglasio da niko od političkih lidera iz BiH nije pokušao da dovede u pitanje entitete i temelje države. Zamoljen da kaže zašto je važno da Dejtonski sporazum ostane na snazi, on je zaključkio da je taj dokument nužan da bi vladalo medjusobno poverenje izmedju sve tri strane, odnosno da ne bilo straha od prošlosti.

XS
SM
MD
LG