Linkovi

Bespilotni helikopter ugrožava druge slične špijunske letelice


Borbene mašine bez ljudske posade još su daleka budućnost, ali Sjedinjene Države već nekoliko godina koriste bespilotne špijunske letelice, koje u nekim slučajevima mogu da budu i naoružane.

Sa Novog Zelanda stada stiže vest da je jedna tamošnja kompanija konstruisala helikopter bez ljudske posade, nazvan Snark, sa višestrukom namenom i mnogim osobinama istim ili boljim od aviona. Helikopter je sagradjen pretežno od stakloplastike i kevlara, što ga čini lakim i brzim, dok mu specijalno konstruisana elisa rotora obezbedjuje i vrlo nizak nivo buke. Kompanija koja ga proizvodi tvrdi da na daljini od 200 metara njegov motor ne može da se čuje.

Uglasti trup i specijalna boja čine ga gotovo nevidljivim za radare, a pošto reciklira izduvne gasove teško se uočava i infracrvenim kamerama. Snark može da nosi koristan teret do 680 kilograma, brzinom od 280 kilometara na sat. Ovaj bespilotni helikopter ima i jednu neobičnu osobinu - njegov motor koristi dizel gorivo, pa je korišćenje u borbenim uslovima mnogo lakše jer mu nije potrebno snabdevanje specijalnim benzinom. Sa punim rezervoarom može da ostane u vazduhu čak 24 sata. Interesantno je da, iako nema pilota, Snark može da ponese dva vojnika pod punom ratnom spremom.

XS
SM
MD
LG