Linkovi

Počela konferecija o američkm ulaganjima u Srbiju u Crnu Goru


Više od 150 predstavnika kompanija i institucija iz SAD i SCG, učestvuje na dvodnevnoj konferenciji o unaprijeđenju poslovnih odnosa i ulaganjima koju organizuje Poslovni savjet SAD i SCG.

Majkl Polt, ambasador SAD u SCG ohrabrio je, u obraćanju na video snimku, investitore da ulažu u SCG, rekavši da je ovo - imajući u vidu makroekonomsku i relativnu političku stabilnost, te nisku vrijednost “real estatea” – vrlo dobar momenat.

Polt je rekao da rizici za investitore i dalje postoje, jer još nisu otklonjene sve posljedice regionalnih ratova i izolacije iz doba Miloševićevog režima.

Region se oporavlja i realizuju se neophodne društvene i ekonomske reforme. Privatizacioni proces napreduje i poslvni ambijent se konstantno unaprijeđuje, na što ukazuju i poslejdnje analize Svjetske banke, u kojima je SCG rangirana kao najnaprednija – podsjetio je Polt.

Ambasador Polt je izrazio očekivanje da će rješenje problema budućeg statusa Kosova doprinijeti ukupnom poboljšanju investicionog ambijenta.

Crnogorsko rukovodstvo namjerava da iskoristi pravo i najkasnije u aprilu organizuje referendum o državnom statusu, rekao je Polt iwstičući da je to pitanje o kome bi trebalo da odluče Crnogorci, u skladu sa Ustavnom poveljom i međunarodnim snadardima.

“Bez obzira na rezultat referenduma ne vidim zbog čega bi to ugrozilo zajednički ekonomski prostor, čije je snaženje u interesu američkih investitora i SCG”, poručio je ambasador Polt.

Ivan Vujačić, ambasador SCG u SAD rekao je da se ekonomski odnosi SCG sa Amerikom konstantno poboljšavanju i da je formalnom normalizacijom trgovinskih odnosa /NTR/, iako u korist SAD, u protekloj godini, razmjena uvećana čak 8 puta.

Milan Parivodić, ministar za ekonomske odlose sa inostranstvom Srbije rekao je da su u državnoj delegaciji Srbije gerneralni direktori i vlasnici velikih kompanija i da je poruka potencijalnim američkim investitorima najbolje sadržana u ocjeni Svjetske banke da se investcioni i ekonomski ambijen u Srbiji mijenja najprogresivnije u poređenju 155 drugih država svijeta.

“Veliki broj, rekao bih oko 50 američkih kompanija je prisutno. u naredna dva dana očekujemo dosta konkretnih susreta, od kojih će neki možda biti počeci poslova koji će se u bliskoj budućnosti zaključivati.Ekonomski osnosi se razvijaju, a oni unaprijeđuju političke odnose, što je za nas od ogromnog značaja”, kaže Parivodić.

Milutin Simović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodopriverede Crne Gore kazao je da su uslovi makroekonomske stabilnosti i drugih zakonskih pretpostavki zasvnovanih na principima vladavine prava i tržišnih principa - učinile Crnu Goru atraktivnim investivcionim ambijentom.

“Ovo je bila bila prilika da pozovemo američke investitore da odgovore investicionim izazovima i šansama u projektima iz oblasti infrastrukture, turizma i poljoprivrede. U naredna dva dana imaćemo i konkretne razgovore i prezentacije projekata koji će animirati potencijalne investitore”, rekao je Simović.

Džon Sejlor, predsjednik Poslovnog savjeta SAD i SCG kaže da je ova konferencija simoboličan početak intenzivnog poslovnog dijaloga privrednika i institicja Amerike i SCG.

“Mislim da ćemo u narednih nekoliko mjeseci vidjeti mnogo aktiviniju komunikaciju i konkretne aranžmane”, kaže Sejlor.

Buduće investicije zavisiće od stabilnog političog i ekonomskog ambijenta, ali i analize rizika. Neki od najvećih američkih investitora su na forumu govorili o iskustvima rada u Srbiji i Crnoj Gori.

Din Maršal je glavni finansijski menadžer kompanije “US Steel Srbija”. On kaže da je njegova kompanija napravila dobar potez kada se prije više od dvije godine odlučila da ulaže u smederevsku željezaru...

“Mi smo se još prije dvije i po godine odlučili da se angažujemo na tom tržištu i da budemo prisutni u ranoj fazi ubrzanog razvoja regiona jugoistočne Evrope. Pitanje koje se postavlja pred investitorima je da li su mogućnosti ulaganja vrijedne rizika, a iz naše perspektive gledano bilo je vrijedno rizikovati. Mislim da je ambasador Polt u pravu kada kaže da je ovo povoljan trenutak za investiranje u SCG”, kaže Maršal.

Brajan Genc, predsjednik kompanije Galaksi Tajer kaže da veličina i kupovna moć tržišta u SCG i regionu uopšte nije primarno uticala na odluku o ulaganjima u Srbiju, već da je investiranje motivisano povoljnim trgovinskim aranžmanima Beograda sa EU i posebno Rusijom.

“Naša pozicija u Srbiji je nešto drugačija – mi tamo ne prodajemo, jer tržište Srbije, pa čak i tržište bivše YU za nas nema suštinski značaj. Za nas je Srbija atraktivna najprije zbog geografskog položaja, jer relatgivno brzo iz Srbije možemo da snadbijemo sve naše evropske konzumente, sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom je od izuzetne važnosti, a povoljne su i poreske stope”, kaže Genc.

Direktor za Evropu i Evroaziju odsjeka za međunarodne poslove u američkom sekretarijatu za finansije, Brajan Koks rekao je da su dobre vijesti za investitore izražen ekonomski rats u protekle dvije godine, podnošljiv javni dug, rast ulaganja i izvoza, početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i pozitivni signali na koje ukazuje studija Svjetske banke, ali da su izazovi strukturne prirode - slabo razvijenog privatnog sektora i problema inostranog zaduživanja i dalje pristutni.

“Srbija i Crna Gora ima potencijal da bude motorna snaga regionalnog razvoja, ali je za to neophodno nastaviti sa ekonomskim reformama i rešavanjem preostalih političkih sporova, kakvi su saradnja sa Haškim sudom, pitanje kosovskog statusa i odnosi Srbije i Crne Gore”, rekao je Koks.

XS
SM
MD
LG