Linkovi

Šeki Radončić: Crna Gora ima svoj Hag


Sudski postupci koje su porodice deportovanih Bošnjaka pokrenule protiv države Crne Gore, a crnogorsko tužilaštvo protiv bivših visokih policijskih funkcionera, najznačajna su suđenja u istoriji Crne Gore, smatra dio crnogorske javnosti.

Udruženje porodica deportovanih iz Crne Gore 1992. godine saopštilo je danas da bi odugovlačenje i prekidanje parničnih postupaka koji su pokrenuti protiv države Crne Gore bilo ravno emotivnom silovanju.

To je kazala predsjednik Udruženja Jasenka Perović, nakon što je sudija podgoričkog Osnovnog suda Dragica Vuković prekinula uoči vikenda postupak po tužbi za naknadu štete porodice deportovanog bosanskog izbjeglice Azema Pljevljaka do okončanja krivičnog postupka pred Višim sudom protiv bivših visokih policijskih funkcionera.

Viši državni tužilac naložio je sredinom oktobra pokretanje istrage protiv šest osoba zbog osnovane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

Perović je navela da se tužbe porodica deportovanih bosanskih izbjeglica zasnivaju na neprikosnovenim i bolnim činjenicama, zbog kojih one nemaju snage "za bilo kakva nagađanja i špekulacije".

Sudski postupci koje su porodice deportovanih Bošnjaka pokrenule protiv države Crne Gore, a crnogorsko tužilaštvo protiv bivših visokih policijskih funkcionera, najznačajna su suđenja u istoriji Crne Gore, ocijenio je publicista Šeki Radončić.

“Parnični postupak porodica nezakonito uhapšenih i deportovanih Bošnjaka protiv Ministarstva unutrašnjih poslova i krivični protiv bivših policijskih funkcionera, koji je iniciralo crnogorsko tužilaštvo, su crnogorski Hag”, smatra Radončić.

Radončić je naveo da su zbog procesa oči domaće i strane javnosti uperene u taj slučaj, kao i da se veoma pažljivo analizira i vaga svaki potez punomoćnika porodica, tužioca, sudija, medija i političara.

Iz Crne Gore je 1992. godine nezakonito uhapšeno i deportovano oko 150 bosanskih Muslimana. Najmanje 48 njih crnogorska policija predala je vlastima Radovana Karadžića, dok je većina ubijena.

Vrijednost dosadašnjih odštetnih zahtjeva protiv države Crne Gore procjenjuje se na oko 45 miliona EUR.

XS
SM
MD
LG