Linkovi

Jordanska televizija prikazala snimak saučesnika u bombaškim napadima u Amanu


Jordanska televizija emitovala je priznanje jedne žene za koju vlasti tvrde da je bila jedna od bombaša samoubica koji su prošle srede napali tri hotela u Amanu. Potpredsednik jordanske vlade izjavio je da je ona supruga jednog od bombaša koji su poginuli.

Jordanski potpredsednik vlade Marvan Muašer saopštio je da je uhapšena žena trebalo da bude četvrti bombaš, ali da njena bomba nije eksplodirala. Posle njegovog saopštenja državna televizija emitovala je i kratko priznanje uhapšene.

U svom priznanju žena je objasnila da ju je suprug naučio kako da aktivira eksploziv i da su se zatim automobilom odvezli do hotela. Moj suprug je ušao u hotel i otišao u jedan ugao, a ja u drugi, rekla je ona. U hotelu je bila svadba, deca, žene i muškarci. Moj suprug je detonirao pojas, a ja sam pokušala ali moj nije eksplodirao.

Potpredsednik Muašer pokazao je fotografije njenog eksplozivnog pojasa, ispunjenog kuglicama iz kugličnih ležajeva radi stvaranja šrapnela. Jordanski potpredsednik vlade identifikovao je uhapšenu kao Sadžidu Mubarak Atrus al-Rišavi, sestru jednog ubijenog pripadnika Al-kaide iz iračke pokrajine Anbar. Prema njegovim rečima, njen brat, ubijen u Faludži, bio je desna ruka Abu Musaba al-Zarkavija, čija teroristička grupa Al-Kaida u Iraku je preuzela odgovornost za bombaške napade u Amanu. Muašer je dodao da su svi učesnici bombaškog napada, u kome je poginulo 57 ljudi, bili Iračani. Priznanje žene bombaša emitovano je u jeku izveštaja da neki Jordanci sumnjaju da je iza napada stojala Zarkavijeva grupa i da to radije okrivljuju Izrael. Abu Musab al-Zarkavi rodjen je u Jordanu gde je u odsustvu osudjen na smrt zbog ubistva jednog američkog diplomate, 2002. godine, u Amanu.

XS
SM
MD
LG