Linkovi

Rajs doputovala u dvodnevnu posetu Izraelu i palestinskim teritorijama


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, koja boravi u dvodnevnoj poseti Izraelu i palestinskim teritorijama, izjavila je da napredak demokratije i rastuće protivljenje terorizmu čine nadu u postizanje mira na Bliskom istoku realističnijom. U sinoćnjem govoru u Jerusalimu, državni sekretar je pozvala Palestinsku vlast da rasformira terorističke grupe, a Izrael da dozvoli slobodno kretanja Palestincima.

Državni sekretar posećuje Bliski istoku u teškom trenutku - dok se Jordan oporavlja od terorističkih napada u Amanu, a pregovori o uspostavljanju otvorenog prolaza izmedju Pojasa Gaze i Izraela su u zastoju. Medjutim, u izlaganju za izraelske i američke zvaničnike, koje je organizovao Saban Centar, institucija za izučavanje Bliskog istoka, sa sedištem u SAD, sekretar Rajs je izjavila da bi bliskoistočni region mogao da bude na istorijskoj prekretnici, imajući u vidu trend ka demokratskim reformama u muslimanskom svetu i rastuće odbacivanje terora kao političke taktike, što se moglo zapaziti posle terorističkih napada u jordanskoj prestonici protekle nedelje.

Gospodja Rajs, koja će se sutra odvojeno sastati sa izraelskim i palestinskim zvaničnicima, izjavila je da za mir sada ima nade i da su izgledi za njegovo postizanje realni, ukoliko Izrael svojim akcijama ne bude prejudicirao konačno rešenje i ukoliko bude nastojao da poboljša životne uslove Palestinaca. Palestinci bi, sa svoje, strane kako je rekla državni sekretar, trebalo da napreduju sa demokratskim reformama i da se suprotstave terorizmu, bezakonju i nasilju.

" hspace=2 src="/serbian/images/Condoleezza_Rice_speaks_during_a_dinner_organized_by_the_Shaban_Forum.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>«Veća sloboda kretanja je ključna za Palestince, od poljoprivrednika do vlasnika radnji i restorana - za sve one koji pokušavaju da poboljšaju svoje radne uslove i zaradu. Budimo takodje sasvim otvoreni kada se radi o sledećem - uklanjanje infrastrukture terorizma je od suštinskog značaja za mir,» naglasila je državni sekretar, «jer, u krajnjoj liniji, nijedna demokratska vlada ne može da toleriše naoružane grupacije koje delom žele da učestvuju u politici, a delom da nastave da se bave terorizmom.»

Kondoliza Rajs je odala priznanje izraelskom premijeru Arielu Šaronu za hrabrost i liderstvo povodom izraelskog povlačenja iz Pojasa Gaze i delova Zapadne obale. Šaron je, inače, govorio na ovom skupu pre sekretara Rajs i u oštro sročenom izlaganju rekao da je Izrael dokazao da je zaista predan miru putem, kako se izrazio «bolnih kompromisa», na koje Palestinska vlast treba da odgovori istom merom. Šaron je dodao da je palestinski predsednik Mahmud Abas na raskrsnici i da mora da odluči da li će odabrati put mira ili put radikalnog terora, time što bi omogućio grupama poput Hamasa da učestvuju u političkom procesu pre nego što se razoružaju. Šaron je ipak rekao da se nada da će narednih dana biti postignuti sporazumi o još nerešenim pitanjima vezanim za izraelsko povlačenje iz Pojasa Gaze.

XS
SM
MD
LG