Linkovi

Irački advokati odbacuju mogućnost da brane svrgnutog lidera Sadama Huseina


Irački advokati odbacuju mogućnost da brane Sadama Huseina

Oko hiljadu sto iračkih advokata odbacilo je mogućnost da brani svrgnutog lidera Sadama Huseina i njegove saradnike posle prošlomesečnog ubistva dvojice branilaca. Advokati su saopštili da je njihova odluka motivisana činjenicom da ni iračka vlada ni američke snage nisu odgovorile na njihove zahteve da im se obezbedi bolja zaštita. Advokati su takodje saopštili da se neće pojaviti na nastavku sudjenja Sadamu i njegovim saaradnicima 28. novembra. U medjuvremenu, američka vojska u Iraku saopštila je da su juče u eksploziji bombe pokraj puta, tokom borbenie akcije zapadno od Bagdada, poginula dva marinca.


Stiven Hedli odbacuje tvrdnje da je Buš manipulisao podacima uoči rata u Iraku

Savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli, odbacio je tvrdnje da je predsednik Buš manipulisao obaveštajnim podacima uoči rata u Iraku i da je time dezinformisao američki narod. U Intervjuu za mrežu CNN Hedli je priznao da su američki zvaničnici pogrešno zaključili da je Sadam Husein posedovao oružje za masovno uništenje, ali je insistirao da su tvrdnje, koje većinom iznose demokrate, da je predsednik Buš manipulisao obaveštajnim podacima «potpuno pogrešne». U intervjuuza tv mrežu NBC, predsednik Demokratske stranke, Hauard Din, izjavio je da je Kongres dobio «iskrivljene» obaveštajne podatke i da je to uticalo na odluku o odobravanju rata protiv Iraka. Republikanski senator Džon Mekkejn je u programu mreže CBS izjavio da demokrate imaju pravo da kritikuju rat u Iraku, ali da je laž da je predsedbnik Buš lagao o obaveštajnim podacima.

Podrška predsedniku Bušu i dalje opada

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da podrška predsedniku Bušu i dalje opada. Prema anketi koju su organizovali tv mreža Foks i nedeljnik Njuzvik, samo 36 odsto Amerikanaca je zadovoljno načinom na koji predsednik Buš obavlja svoj posao. U anketi nedeljnika Njuzvik, ispitanicima je postavljeno i pitanje da li smatraju da su predsednik Buš i potpredsednik Dik Čejni pošteni i moralni. Samo 42 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno na to pitanje za predsednika Buša, a samo 29 odsto za potpredsedika Čejnija. Protiv bivšeg šefa kabineta potpredsednika Čejnija, Luisa Libija, podignuta je optužnica od pet tačaka u vezi sa aferom oko odavanja identiteta tajnog agenta CIA-e, dok je predsednik Buš izložen kritikama u vezi sa pokretanjem i vodjenjem rata u Iraku i neuspelom nominacijom kandidata za sudiju Vrhovnog suda, Herijet Majers.

XS
SM
MD
LG