Linkovi

Konferenciji o dogradnji Dejtonskog ustava BiH


Drugog dana razgovora lidera bh parlamentarnih stranaka razlike su i dalje jasno uočljive- iako učesnici razgovora, poredeći današnju klimu sa onom juče, tvrde da postoji napredak. Tako daju naznake da su blizu dogovoru o neposrednim izborima za državni parlament, kao i o konstrukciji državne vlade.

Kada je riječ o razlikama, one su krupne i, iz danassnje perspektive, teško premostive- loideri stanaka iz RS odbijaju krupnu i naglu razgradnju Dejtona, odbijaju svaku pomisao o razgadnji ustavno-pravne pozicije RS, kao što su i protiv promjena u tročlanoj strukturi bh predsjedništva.

Sa druge strane, stranke iz federacijene ne vide svrhu ovom i sličnim okupljanima, ukoliko će rezultat imati samo "kozmetičke " efekte na Dejton. Traže efikasnu funkciju predsjednika države, a imaju iza sebe sličan i stav zvaničnog Brisela.

Zajedničko i jednima i drugima je da su oštrim skoro isključivi u svojim stavovima oko pitanja predsjednika ili predsjedništvo. Uz ovo, danas su se čule i ocjene da je ponudjeni prijedlog radne grupe ispod nivoa preporuka "Venecijanske komisije", a da je rasprava ovdje u Briselu čak i ispod toga.

Sutra se razgovori zaključuju- planirano je da se i donesu odredjeni zaključci, mada dobar dio učesnika briselskog susreta vjeruje da će pravi i suštinski zaključci morati da pričekaju do američkog pritiska- 21. novembra i Vašingtonaa, gdje će se obilježiti 10 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG