Linkovi

Troškovi zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama


Kako troškovi zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama nastavljaju da rastu, sve više kompanija uvodi programe čiji je cilj da njihovi zaposleni budu što zdraviji. Tom Bruk vežba pet dana nedeljno. S obzirom da je novinar, ima puno obaveza, ali kako kaže nije mu toliko teško da pronađe vreme za rekreaciju.

«Sjajno je što se teretana nalazi tamo gde radimo i svako može da je koristi kada mu odgovara. Skinuo sam kilažu i nikad nisam bio u boljoj formi», kaže Tom Bruk, dok njegova koleginica Kerol ističe da je to izuzetno pražnjenje. «Ukoliko ste pod stresom zbog sedenja za računarom sedam-osam sati dnevno, zaista je dobro da možete na brzinu da odvežbate malo», dodaje Eli Kerol.

Njih dvoje rade za Gannet/USA Today, kompaniju koja proizvodi nacionalne dnevne novine, sa bazom u državi Virdžinija. U centrali, zaposleni na raspolaganju imaju fitnes centar, gde mogu da vežbaju kad god im odgovara. Potpredsednik kompanije Tomas Čepl kaže:

«Fizička sprema naših radnika je veoma važna, jer su troškovi zdravstvenog osiguranja neverovatno skočili. Naša kompanija godišnje troši preko 200 miliona dolara na lekarske usluge. Mislimo da je najbolji način smanjenja tih troškova kroz individualno vežbanje zaposlenih».

S obzirom da stručnjaci predviđaju još jednu godinu u kojoj će troškovi zdravstvenog osiguranja u SAD porasti, mnoge kompanije, različite veličine, pokušavaju da troškove smanje kroz slične programe za poboljašnje zdravlja zaposlenih. Nedavno ispitivanje koje je obavila njujorška konsultantska firma «Delojt centar za zdravstvena rešenja», pokazalo je da 62 procenta od 365 velikih kompanija već ima ovakve programe, a 33 odsto razmišlja da počne sa istim.

Šon Flaerti je direktor za odnose sa javnošću korporacije «Fredi Mek», koja pomaže građanima da kupe kuću ili stan. Centrala korporacija nalazi se u Meklejnu, u Virdžiniji.

«Imamo fitnes centar, imamo lekarsku ordinaciju i zdravstveno osiguranje koje ohrabruje ljude da vežbaju tri puta nedeljno, proveravaju nivo holesterola i naravno – da ne puše. Ukoliko to poštuju, osiguranje će ih koštati manje», kaže Šon Flaerti.

I dok su fitnes centri u okviru kompanije dosta popularni, neke firme dotiraju članarinu, koju njihovi zaposleni već plaćaju u lokalnim teretanama. Kompanije takođe nude kurseve kao što su kardio boks, joga, pilati ili ples. Zaposleni te zdravstvene programe vide kao dragocenu korist. Rejčel Klark, koja radi za «Fredi Mek» kaže:

«Osećam se super. Znate da je beneficija koju imamo dobra, jer svi želimo da izgledamo lepo i da se osećamo zdravo. Srećna sam što radim za kompaniju koja svojim radnicima omogućava ovako nešto».

Za Mekinlija Dejvisa iz Ju-Es-Ej Tudeja, čak i loš dan je uz malo vežbe – mnogo bolji.

«Osećam se bolje posle vežbanja ovde. Zaista je tako. Deluje okrepljujuće i inspiriše me da svakog dana uradim više. Daje mi dodatnu energiju», objašnjava Mekinli Dejvis.

Ovakvi programi možda nisu magično rešenje za rastuće zdravstvene troškove, ali u svakom slučaju - imaju pozitivan uticaj i na zaposlene i na poslodavce.

XS
SM
MD
LG