Linkovi

Željko Rebrača: Klipersi ove godine imaju tim za plej-of


Jedno od najprijatnijih, a možda i najprijatnije iznenađenje na startu NBA sezone, svakako su L. A. Klipersi. Manje poznati klub iz Los Anđelesa, posle dugo vremena, zaista se pojačao dovođenjem veterana Katina Moblija i Sema Kasela, što je već počelo da donosi rezultate. O uspešnom početku sezone, i još nekim temama govori rezervni centar Klipersa, Željko Rebrača.

Prvi put u poslednjih 20 godina, Los Anđeles Klipersi počeli su sezonu sa pet pobeda i samo jednim porazom, što im je posle desetak dana takmičenja u novom NBA šampionatu donelo status prvoplasiranog tima na Zapadu. Za razliku od prethodnih nekoliko godina, kada su Klipersi standardno imali tandem iz Srbije iz Crne Gore, bilo samo na terenu ili na terenu i klupi, ove sezone, posle odlaska Marka Jarića u Minesotu – u Los Anđelesu je ostao samo Željko Rebrača.

"Dobro, mogu da budem zadovoljan, mada nisam u potpunosti. Sigurno da očekujem više da igram, kažem, ovaj početak, tim igra dobro što je najbitnije. Za razliku od prošle sezone, mislim da smo mnogo bolji tim, mnogo bolja je klupa i prva petorka mnogo jača. Iskusniji smo, svi imamo godinu dana više, a i rukiji su dobri, na primer Denijel Juing, koji odlično menja Sema Kasela, Džejms Singlton, koji je igrao u Italiji i može mnogo da pomogne na pozicijama tri i četiri… Sem Kasel stvarno sjajno organizuje igru, vratio nam se Mageti, sada očekujemo još Šona Livingstona i Voltera Mekartija… znači biće ekipa, što se kaže - prava, mislim… za plej-of".

Rebrača kaže da i dalje ima velike ambicije, mada priznaje da su na početku NBA karijere one sigurno bile veće.

"Taj period, tih godinu i po dana, dosta me je omeo taj problem sa srcem, i delimično s leđima. Tu me je, što se kaže, malo vratilo unazad. Prošle godine sam došao u Kliperse, tražeći šansu da pokažem da sam zdrav, da je sve u redu… To sam pokazao, potpisao novi ugovor i mogu da budem zadovoljan".

Na pitanje da li sada smatra da je u Ameriku možda stigao previše kasno, 33-godišnji centar kaže:

"Pa dobro, kad gledam tako unazad... ne mogu da žalim za ničim u Evropi, pošto sam tamo uzeo sve, sa Panatinaikosom i u Italiji i sa reprezentacijom, mogu da budem zadovoljan, ali osetim da sam trebalo da dođem ranije, dve-tri godine ranije, da ne dođem baš sa 29 godina, jer te drugačije gledaju kad dođeš sa 29-30 ili na primer sa 25-26".

Recimo posle '98 i Svetskog prvenstva...

"E, da sam došao tada, ali to je bila takva odluka… Mislim, nemam za čim da žalim, osvojio sam neke stvari u Evropi… verovatno sad kad bih se vratio, možda bih se odlučio na taj korak, ali ne možeš da se vratiš, tako da moram da budem zadovoljan s ovim".

Rebrača se ovog leta oprostio od reprezentacije, koja je na Evropskom prvenstvu u Srbiji i Crnoj Gori doživela veliki neuspeh. Kao i mnogi drugi, košarkaš koji je sa plavima osvojio mnoštvo trofeja, tužan je zbog načina na koji se sve završilo.

"Ne možemo da budemo zadovoljni i tužno je što je tako, da kažem za nas koji smo se oprostili od reprezentacije, ali i uopšte za našu košarku. Mislim da ćemo imati dosta problema u narednom periodu, pošto su se vremena mnogo izmenila. To nije više ono da igraš u Evropi, da pokušavaš da se probijaš kroz reprezentaciju. Većina igrača sada, mislim na mlađe, imaju svoje ugovore u NBA ligi. Možda je tu NBA najviše kriv... ne znam. Mislim da će biti problema, da se nije završilo samo na ovom, to je neko moje mišljenje... A druga stvar, to kako smo mi igrali. To je sramota, pored svih individualaca koji su se okupili ove godine, da onako završimo, na onaj način. To je nešto što je zaista teško progutati. Mislim, žao mi je što je tako ispalo, stvarno nisam želeo na taj način da se završi, hteo sam da uradimo mnogo više, pogotovo pred našom publikom, a osramotili smo se…".

Rebrača je reprezentativnu karijeru završio, ali kako kaže, još ne razmišlja o "penziji".

"Ne razmišljam toliko, mada znam da je sve bliže. Videćemo… još nekoliko godina, dok se budem osećao fino, dok mi ne dosadi da vezujem patike", zaključio je Rebrača.

XS
SM
MD
LG