Linkovi

Radikalni islam u Evropi


Bombaški napadi 11. marta 2004. godine u Madridu bili su najsmrtonosniji teroristički napadi u Evropi.

Napadi su primorali Evropsku uniju da preuzme odredjene mere i da se pozabavi pitanjem radikalnog islama na evropskom kontinentu. Jutro 11. marta 2004. počelo je kao i svako drugo u Madridu. Putnici su počeli da pristižuu na tsanicu prigradskke železnice u Atoči - predgradju Madrida.

Deset bombi aktivirano je na vozovima na toj stanici. U njihovim eksplozijama poginule su 192 osobe. Manuel Navarete je šef odeljenja za borbu protiv terorizma, španske gradjanske garde - u stvari, nacionalne policijske službe.

«11. marta ono što se desilo na Baliju, u Istanbulu, i Kazablanci stiglo je u Evropu i suočilo gradjane Španije sa pretnjom islamskog terorizma.»

Bombaški napadi u Madridu postavili su pitanje zašto je baš Španija izabrana za metu i kako su izvršioci postali radikalni islamisti. Deo odgovora pruža geografski položaj i istorija Španije. Osam vekova Španija je bila centar islama u Evropi koji su u osmom veku doneli mavarski osvajači. Pedro Martines Montanves je profesor islamskih studija na Autonomnom univerzitetu u Madridu.

«Muslimanska Španija se zvala Andaluz - to je bilo ime za sve delove Iberijskog poluostrva koji su bili pod muslimanskom vladavinom. U istoriji islamskog sveta Andaluz je poglavlje koje odiše sjajem, kulturnim bogatstvom i ekonomskim prosperitetom.»

I danas, spektakularna arhitektura tog perioda može se videti u gradovima poput Granade, Sevilje, Toleda i Kordobe. Medjutim, milion muslimana, koliko se procenjuje da ih danas ima u Španiji, su uglavnom nedavni doseljenici. Manje od 10 odsto su španski državljani, a većina potiče iz zemalja severne Afrike, poput Maroka i Alžira. Oni dolaze bežeći od siromaštva i u potrazi za boljim životom. Gospodin Navarete ukazuje da ih njihova očajna situacija često čini podložnim radikalizaciji.

«Radi se o komplikovanim situacijama. Imamo pravu poplavu imigranata koji su pobegli od siromaštva u Maroku i Alžiru. Imate i pojedince koji su posebno podložni manipulacijama. A, religija je uvek korišćena više od bilo čega drugog za manipulisanje ljudima.»

Većina radikalnih islamista koji vrše terorističke napade u evropskim zemljama su Salafisti. Ta grupa veruje da je islam skrenuo sa pravog puta i udaljio se od svojih korena i da treba da se vrati originalnim tekstovima i tumačenjima. Tradicionalno, Salafisti su bili nenasilni, ali su se u proteklih nekoliko decenija sve više okretali nasilju, kao načinu za ostvarenje svojih političkih ciljeva. Ti ciljevi se obično svode na istiskivanje zapadnog uticaja iz arapskih zemalja, poput Saudijske Arabije i Iraka i, kako Arapi, kažu - Palestine. Profesor Montanves smatra da poseban problem predstavlja i političko i psihološko nasledje evropske kolonizacije arapskog sveta, početkom 20. veka.

«Prema mišljenjima većine u arapskom svetu, osnivanje države Izrael takodje predstavlja kolonizaciju. To takodje znači da se treba suprotstaviti kolonizaciji Zapada. Drugi aspekt je to što radikalni islam poziva na samoodbranu, ali ujedno i na širenje sopstvenih radikalnih uverenja.»

Kada je 3. aprila 2004. policija opkolila zgradu u kojoj su se nalazili teroristi, sedmorica su aktivirali bombe i izvršili samoubistvo. Očevici kažu da su pre toga izvikivali poruke na arapskom i tražili povratak Španije u Kalifat, odnosno u njenu islamsku prošlost.

«Najveća investicija ovih grupa nije obuka, već ideologija i motivacija - radikalizam. To treba da bude konstanta, tako da su, kada se stvore uslovi, oni spremni da daju svoj život pošto misle da će time ostvariti svoje radikalne ciljeve.»

Prvobitno je bilo uhapšeno 70 osumnjičenih, a u zatvoru se i dalje nalaze 22 osobe. Gospodin Navarete kaže da je jezgro grupe iz Maroka i da njegovi članovi u Madridu živeli više godina.

«Oni su vrbovali pridošlice iz Maroka i držali ih u okvirima svog ideološkiog i verskog radikalizma, kako bi došli do toga da samoubistvo smatraju mučeništvom.»

Islamski radikalizam i nasilje su kasnije zahvatili i druge evropske zemlje, uključujući i Holandiju i Englesku.

XS
SM
MD
LG