Linkovi

Svemirski traktor za tegljenje asteroida


Mogućnost da na zemlju jednoga dana padne neki asteroid veoma je mala, ali naučnici ipak razmišljaju o tome kako da se spreči takva katastrofa.

Asteroid prečnika par stotina metara mogao bi da uništi čitave gradove i izazove razorne zemljotrese ili cunamije. Najpre se razmišljalo o raketi koja bi ga odgurala dalje od zemlje, ali za to bi trebalo mnogo goriva, a asteroid bi mogao da se raspadne u sitnije, jednako opasne delove. Zbog toga je odbačeno i njegovo razaranje eksplozivom. Takodje, spuštanje na asteroid bilo bi teško jer se asteroidi okreću. Dva astronauta NASE sada predlažu izgradnju svemirskog broda bez posade, koji bi sopstvenom gravitacijom pomerio asteroid iz njegove putanje.

Ovaj svemirski traktor približio bi se na malu udaljenost od asteroida, a kada bi došlo do medjusobnog privlačenja, svojim motorima jednostavno izbegavao da ga asteroid privuče. Gravitacija bi tako bila iskorišćena slično magnetnoj sili da se asteroid skrene sa svoje originalne putanje. Ako bi se taj manevar izveo dovoljno rano, bilo bi potrebno samo malo skretanje da asteroid promaši zemlju. Potisna sila potrebna za skretanje opasnog asteroida bila bi manja od jednog kilograma. Naučnici kažu da će 2029. godine jedan asteroid prečnika 320 metara proći veoma blizu zemlje, na udaljenosti na kojoj se nalaze mnogi geosinhroni sateliti. Stoga nije zgoreg razmišljati kako da se odbranimo od tih opasnih svemirskih mušica.

XS
SM
MD
LG