Linkovi

Ekološki program UN saopštio da u Iraku postoji na hiljade zagadjenih područja


Stručnjaci koji su ispitali pomenuta područja kažu da ona predstavljaju samo vrh ledenog brega, u odnosu na ostale zagadjene delove Iraka. Jedno od njih je uništena fabrika za hemijsku obradu metala, u ravnici izmedju reka Tigar i Eufrat, bombardovana i opljačkana tokom rata 2003. godine.

Druga četiri objekta takodje su opljačkana. Irački ministar ekologije, Narmin Otman Hasan, kaže da su svi ti objekti teško zagadjeni raznim otrovnim hemikalijama, dodajući da se četiri nalaze u okolini Bagdada, a peto kraj Mosula i da predstavljaju potencijalnu opasnost za milione ljudi:

”Te oblasti su bombardovane i opljačkane, ali ne od strane bogatih ljudi. Opljačkali su ih siromašni jer su im bili potrebni metalni rezervoari i drugi materijal. Oni nisu znali kakvoj se opasnosti izlažu.“

Ekološki program Ujedinjenih nacija - UNEP - kaže da će biti potrebne godine da bi se istražila sva zagadjena područja u Iraku, medju kojima i 311 područja zagadjenih osiromašenim uranijumom. Funkcioneri programa kažu da u narednih 6 meseci nameravaju da obidju još 150 objekata. Izvršni direktor UNEPa, Klaus Topfer, kaže da je Irak i od prošlog režima nasledio napuštena i zagadjena industrijska i vojna postrojenja. On je nabrojao pet osnovnih uzroka zagadjenja:

”Jedan uzrok su još nedovoljno ispitane konsekvence rata izmedju Irana i Iraka. Drugi je prvi Zalivski rat. Treći je višegodišnje nedovoljno ulaganje u ekološku zaštitu, koja u bivšem režimu nije ni postojala. I najzad, imamo poslednji rat i pljačku koja je usledila.“

Pošto osoblje UN ne može da radi u Iraku, 30 iračkih stručnjaka je van zemlje obučeno za ekološka ispitivanja, a UNEP namerava da idućeg meseca počne sa čišćenjem dva od najteže zagadjenih područja.

XS
SM
MD
LG