Linkovi

Rekordan spoljnotrgovinski deficit SAD


Još jedan neuspio pokušaj da se dođe do kompromisnog okvira sporazuma o slobodnoj trgovini, preispitivanje enormnih prihoda američke naftne industrije i podaci o rekordno negativnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni Sjedinjenih Država obilježili su naslove ekonomskih izvještaja u protekloj sedmice.

Na samitu STO – bez dogovora

Zemlje u razvoju tvrde da postojeće tarife uz subvencije poljoprivrednicima u razvijenim državama svijeta, uzrokuju nelojalnu konkurenciju na globalnom tržištu. Sjedinjene Države, Evropska unija, Japan, Brazil i Indija nisu uspjele ni da se ove nedjelje dogovore o okvirnom sporazumu o slobodnoj trgovini, iako su se učesnici pregovora nadali da bi mogli da prevaziđu nesporazume prije samita STO u Hong Kongu, u decembru. Brazil je najavio da bi do kompromisa moglo doći ukoliko EU umanji subvencije u poljoprivredi.

Profit pod lupom


Američki senatori tražili su ukidanje mnogih beneficija na pretresu, na kome od šefova najvećih naftnih korporacija tražili razjašnjenje rekordnih prihoda u proteklom kvartalu. Veliki profit ostvaren je zahvaljujući visokim cijenama, koje su pravdane udarima uragana i zaustavljanjem prerade. Direktori u naftnoj industriji objasnili su da im je novac neophodan za predstojeća energetska istraživanja.

Spoljnotrgovinski deficit SAD

Visoke cijene nafte uvećale su američki spoljnotrgovinski deficit u septembru na rekordnih 66.1 milijardu dolara. Očekuje se da bi spoljnotrgovinski deficit na godišnjem nivou, mogao da nadmaši rekord iz protekle godine.

Spor ekonomski rast u Indiji?

Američki sekretar za finansije upozorio je, u međuvremenu, da bi izraženi ekonomski rast u Indiji mogao da bude usporen, ako Nju Delhi ne liberalizuje svoja tržišta. Sekretar Džon Snou smatra da je Indija potencijalna ekonomska velesila i da je njen uspjeh podjednako važan i za Nju Delhi i za Vašington.

XS
SM
MD
LG