Linkovi

Jordanske vlasti nastavljaju hapšenja osumnjičenih za teroristički napad


Jordanske vlasti još nisu potvrdile saopštenje terorističke grupe Al-Kaida u Iraku da su bombaške napade u Amanu u kojima je poginulo 57 osoba a ranjeno više od stotinu, izvršila četiri bombaša, medju kojima je bila i jedna žena.

Nekoliko hiljada ljudi marširalo je uskim ulicama u centru Amana posle molitve, uzvikujući parole protiv Abu Musaba al Zarkavija, lidera Al Kaide u Iraku, koga nazivaju zločincem. Al Zarkavijeva organizacija preuzela je odgovornost za napade u tri hotela u Amanu. U petak je ta grupa u saopštenju preko Interneta navela da su dvoje od četvoro bombaša bili muž i žena. Na konferenciji za novinare, potpredsednik jordanske vlade Marvan Maušer je izjavio da vlasti razmatraju te tvrdnje ali ne mogu da ih potvrde.

«Videli smo tvrdnju da su operaciju izvršila četiri bombaša medju kojima je bila jedna žena. Naše informacije govore da su trojica bombaša samoubica bili muškarci koji su detonirali eksploziv. Ne možemo da potvrdimo da je sa njima bila žena, kao što ne možemo da potvrdimo ni nacionalnost tih napadača.»

Muašer je dodao da su vlasti u okviru istrage privele i Jordancei strane državljane. Očevici kažu da su čuli jednog od bombaša kako postavlja pitanje pre nego što je aktivirao eksploziv, i da je govorio sa snažnim iračkim akcentom.

U medjuvremenu se nastavljaju sahrane žrtava bombaških napada, dok lekari ulažu napore da spasu živote ranjenih. Direktor bolnice «Jordan», Abdulah Bašir, kaže da su bombe očigledno napravljene tako da odnesu što je moguće više žrtava.

«One su konstruisane na specijalan način, sa mnogo fragmenata, tako da rane što više organa i izazovu što je moguće više smrtonosnih povreda. To nisu bile obične bombe»

Na konferenciji za novinare u petak, potpredsednik vlade Marvan Muašer, izjavio je da su pojačane mere bezbednosti na javnim mestima u prestonici, uključujući veće hotele i vladina ministarstva. Kao deo tih napora, naglasio je Muašer, Jordan će se takodje boriti protiv, kako je rekao, «kulture u regionu koja nastoji da pronadje različita opravdanja za terorizam.» Ovonedeljni napadi su upozorenje za sve o tome do čega može da dovede tolerisanje terorizma, naglasio je jordanski zvaničnik.

XS
SM
MD
LG