Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs doputovala u nenajavljenu posetu Iraku


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs u petak je nenajavljeno doputovala u Irak, gde je na kratko posetila Bagdad i severni grad Mosul. Ona je pozvala iračke političare da, uoči decembarskih parlamentarnih izbora, rade na formiranju nove vlade koja će premostiti etnički i verski jaz u zemlji.

Bušova administracija očekuje da će decembarski izbori dovesti do formiranja trajne i stabilne iračke vlade, koja će moći da prebrodi jaz izmedju verskih zajednica, koji je bio očigledan na prošlomesečnom ustavnom referendumu. Ustav je usvojen zahvaljujući podršci većinskih šiitskih muslimana i Kurda. Medjutim, Suniti, koji se mahom osećaju obespravljenim posle smene režima Sadama Huseina, protivili su se dokumentu, i ustav nije izglasan u tri provincije sa sunitskom većinom, uključujući Ninevu na severu, gde se Kondoliza Rajs na kratko zaustavila u poseti Mosulu.

Posle razgovora u Bagdadu sa premijerom Ibrahimom Džafarijem i istaknutim sunitskim liderima, na zajedničkoj konferenciji za štampu Rajs je izjavila da SAD podržavaju politički proces u Iraku ali nijednog odredjenog kanadidata niti stranku, i naglasila da je posle informacija koje je dobila - optimista u pogledu uloge Sunita u tom procesu.

«Učešće Sunita na referendumu je bilo ohrabrujuće, kao i aktivnosti koje su usledile. Predstavnici nevladinih organizacija sa kojima sam razgovarala pričali su mi o aktivnom učešću Sunita u formiranju političkih grupacija, edukaciji birača i podsticanju gradjana da izadju na izbore. Mislim da je izuzetno što postoji tako velika aktivnost medju sunitskom populacijom.»

Premijer Džafari rekao je da je relativno veliki sunitski odziv na referendumu bio veoma pozitivan znak, i dodao da se u iračkoj skupštini ulažu napori da se nastavi dijalog. Tome bi mogla da pomogne i predizborna konferencija o iračkom pomirenju koju je inicirao generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, za vreme posete Bagdadu pre dve nedelje. Medjutim, spor je nastao oko toga da li ličnosti koje su povezane sa pobunom u Iraku treba da učestvuju na sastanku, kao i da li na njega treba pozvati Iran i Siriju. Džafari kaže da ne može da prihvati konferenciju koja bi bila platforma za teroriste ili ličnosti iz bivšeg režima partije Baas, a takodje je odbacio nedavnu tvrdnju Sirije da slaba kontrola iračke strane granice doprinosi infiltraciji pobunjenika sa sirijske teritoirje u Irak.

«Irak je taj koji je žrtva terorizma. Irak je taj koji ima pravo da postavi pitanje saradnje ili ne-saradnje drugih zemalja. Znamo da se teroristi preko sirijske granice infiltriraju u Irak. Svaki Iračanin zna da tamo postoje kampovi za obuku terorista. Mi smo ti koji treba da postave pitanje kontrole granica jer želimo dobre odnose sa Sirijcima i svima drugima. Ali to se ne može desiti ako se nastavlja infiltriranje terorista u Irak iz susednih zemalja».

Sekretar Rajs je pozvala na veću finansijsku podršku i priznanje Iraku dok napreduje ka trajnoj vladi, i izjavila da joj je žao što je malo arapskih zemalja otvorilo svoje ambasade u Bagdadu. Očekuje se da će ona tu temu nastaviti u toku posete Bahreinu u subotu, kao i Saudijskoj Arabiji u nedelju.

XS
SM
MD
LG