Linkovi

Mali grad u Izraelu posato velika šahovska sila


U svetu međunarodnih šahovskih takmičenja, kojih je sve manje, sve oči trenutno su uprte u mali izraelski grad u sred pustinje Negev, gde se na ekipnom Svetskom prvenstvu takmiči osam nacionalnih timova.

U kongresnom centru u Beershevi vlada tišina dok se šahisti iz raznih zemalja poput, Kine, Kube, Jermenije, Izraela i Sjedinjenih Država, nadmudruju za tablama na Ekipnom svetskom prvenstvu. Kao i sve ostalo u Beershevi, i kongresni centar je prašnjav, pošto se grad nalazi u sred pustinje Negev. Uprkos dugotrajnim naporima da se poboljša kvalitet zemljišta oko grada, i dalje je to provincijski pustinjski gradić, koga u jednom vodiču za turiste opisuju kao neatraktivno mesto, u kome ne može mnogo da se vidi, niti ima šta da se radi, i koje nema velike šanse da impresionira posetioce.

Međutim, sa populacijom od oko 200 hiljada stanovnika, Beersheva poseduje nešto što ga razlikuje od svih ostalih gradova. U njemu živi osam šahovskih velemajstora, što je, po glavi stanovnika, više od bilo kog grada na svetu. Beersheva je šahovska super-sila najviše zbog doprinosa jednog čoveka – Elijahua Levanta, koji je u pustinjski grad došao daleke 1972. godine iz bivšeg Sovjetskog saveza. Od detinjstva veliki šahovski entuzijasta, Levant je bio trener u čuvenom šahovskom klubu Spartak iz Lenjingrada.

Kako kaže, od svih ostalih izraelskih gradova odlučio se baš za Beershevu zato što ga je inspirisala ideja da se preseli u grad blizu granice, gde su mogućnosti za igranje i podučavanje šaha bile neogranične.

Levant kaže da je znao da se u Beershevi šah ne igra puno, tako da je prihvatio poziv da dođe u grad koji se razvija i gde može da radi šta mu je volja. Uglavnom da igra i podučava druge šahu.

Uz hiljade emigranata iz Sovjetskog saveza, od kojih su mnogi bili vešti u šahu, Elijahu Levant bacio se na posao. 1973, osnovao je šahovski klub Beersheva, koji se danas sada nalazi u šahovskom centru Elijahu Levant, odmah pored velike gradske biblioteke. Više od 30 godina kasnije, šahisti iz Beeresheve redovno pobeđuju na šahovskim turnirima širom sveta.

Elijahu Levant kaže da svake godine mora da kupi novu policu za trofeje zbog šahista koji su napredovali u njegovom sistemu treninga.

On ističe da je najpre trenirao 100 šahista, a onda i celih hiljadu. Kako tvrdi u svakom od tih hiljadu leži potencijalni velemajstor, ali on se ne rađa već stvara. «Da bi neko postao velemajstor», kaže Levant, «potrebno je ne samo da poseduje izvanredan talent već i da izuzetno naporno radi».

Levant dodaje da je malo nedostajalo da se njegov san o stvaranju šahovske države u pustinji - ne ostvari. Kada je napustio Sovjetski Savez, sa sobom je poneo 30 šahovskih tabli, ali su mu zvaničnici na aerodomu rekli da ne može da ih prenese preko granice. Međutim, posle duge rasprave, jedan carinski službenik je intervenisao i dozvolio Levantu i njegovoj porodici da napuste zemlju sa tablama. Kako se ispostavilo, taj službenik je bio nekadašnji učenik Elijahua Levanta.

XS
SM
MD
LG