Linkovi

Britanski premijer Toni Bler doživeo prvi poraz u parlamentu


Većina poslanika, uključujući i poslanike Blerove Laburističke stranke, odbacila je njegov predlog zakona o antiterorističkim merama, prema kojem je rok za držanje osumnjičenih za terorizam, bez podizanja optužnice, trebalo da bude produžen sa 14 na 90 dana.

Poraz zakonskog predloga predstavlja težak udarac za premijera Blera. Poslanici iz redova laburističke većine pridružili su se poslanicima opozicije i odbacili premijerov predlog sa 322 glasa za i 291 glasom protiv. Parlament je zatim usvojio sopstveno rešenje da se pritvor bez podizanja optužnice za osumnjičene za terorizam produži sa sadašnjih 14 na 28 dana. Ta odluka usvojena je sa 323 glasa za prema 290 glasova protiv. Poslanik laburističke stranke, Pol Flin izjavio je posle glasanja da premijer Bler zna da od sada ne može da očekuje da će uvek dobiti ono što želi.

«Mislim da je premijer napravio fatalnu grešku Mislim da će sada shvatiti gde leži istina u novom odnosu snaga u parlamentu.»

Toni Bler je u intervjuu za televiziju posle glasanja odbacio tvrdnje da je pogrešio u proceni.

«Mislim da će ljudi smatrati da je vrlo čudno što su poslanici odbacili obrazloženje policije za ovu meru i sami odlučili o tom roku bez odredjenog opravdanja.»

Medjutim, bivši član vlade, Kler Šort, smatra da Blerov poraz predstavlja prekretnicu i da će njegov uticaj od sada početi da slabi. Predstavnici grupa za zaštitu ljudskih prava su pozdravili odluku parlamenta mada smatraju da je i rok od 28 dana suviše dug.

XS
SM
MD
LG