Linkovi

Crnogorska opozicija uputila pismo Havijeru Solani


Četiri parlamentarne opozicione partije koje se zalažu za zajedničku državu Srbije i Crne Gore uputili su danas pismo visokom zvaničniku Evropske unije Havijeru Solani u kojem ocjenjuju da je referendum o državnom statusu Crne Gore nepotreban i da ne postoji ni minumum uslova za njegovo održavanje.

Socijalistička narodna partija, Narodna stranka, Srpska narodna stranka i Demokratska srpska stranka navode da je režim premijera Mila Đukanovića jednostrano otvorio pitanje preispitivanja državno-pravnog statusa Crne Gore, ne osvrćući se na moguće posljedice.

"Glavni problem, koji prijeti da zaustavi proces brže integracije zajedničke države u EU, jeste pitanje najavljenog organizovanja referenduma u Crnoj Gori 2006. godine, na način kako je to namjeran da učini aktuelni režim", navodi se u pismu.

Četiri opozicione parlamentarne stranke, koje imaju 40 odsto poslaničkih mjesta u parlamentu Crne Gore, smatraju da organizacija referenduma u ovom trenutku opasno usložnjava ionako velike probleme sa kojima je suočena zemlja.

Referendumska kampanja koju je počeo crnogorski režim, odvija se, kako se ocjenjuje, u uslovima oštre podijeljenosti, uzavrelih emocija i međusobnog nepovjerenja zagovornika i protivnika referendumskog izjašnjavanja građana.

"Uz to katastrofalna ekonomsko-socijalna situacija, narastanje organizovanog kriminala i njegovo potpuno srastanje sa institucijama države, potpuna kontrola nad medijima od crnogorskog režima, dodatno utiču na bujanje ekstremizama svih profila", navodi opozicija.

Stranke opozicije označavaju personalno premijera Mila Đukanovića kao nepremostivu prepreku za otvaranje dijaloga vlasti i opozicije u Crnoj Gori.

Predstavnici vlasti pismo opozicije upućeno Solani, ocjenjuju kao “neozbiljan i neshvatljiv politički čin”.


XS
SM
MD
LG