Linkovi

Policijski čas po svemu sudeći smanjio nasilje u Francuskoj


Posle skoro dve nedelje uličnih nemira u Francuskoj, broj incidenata sa nasiljem počeo je da opada. Francuske vlasti veruju da je tome doprinela mogućnost uvodjenja policijskog časa.

Prvi put od početka nasilja, krajem oktobra, francuske vlasti izveštavaju o padu broja incidenata sa nasiljem. Broj zapaljenih vozila, i gradova u kojima se to dogadjalo, pao je za dve trećine u odnosu na prethodne dane. Smanjenje nasilja pripisuje se aktiviranju jednog zakona iz 1955. godine, koji omogućava lokalnim vlastima uvodnjenje policijskog časa. Nekoliko opština odmah ga je primenilo, uključujući parisku prigradsku opštinu Kliši-su-Boa, u kojoj je slučajna smrt dva mladića poreklom iz Afrike izazvala izbijanje nemira. Govoreći danas u francuskoj nacionalnoj skupštini, ministar unutrašnjih poslova Nikolas Sarkozi, rekao je da će stranci koji su učestvovali u neredima biti proterani iz zemlje.

Sarkozi je rekao da je od regionalnih prefektura tražio da odmah primene njegovu naredbu o proterivanju, čak i onih koji legalno borave u zemlji. Prema rezultatima jedne ankete, objavljenim u listu L’ Parizjen, skoro dve trećine Francuza opravdava ponovno uvodjenje zakona o policijskom času. Ali drugi, kao Linda Baris, oštro kritikuju taj zakon donet tokom alžirskog rata za nezavisnost od Francuske. Gospodja Baris je majka troje dece, koja živi u jednom od siromašnih pariskih predgradja:

Gospodja Baris kaže da je protiv policijskog časa jer smatra da će to izazvati dodatne probleme. Ona kaže da bi francuske vlasti morale da započnu dijalog sa gnevnom imigrantskom omladinom i da pokušaju da razumeju njihovo nezadovoljstvo, dodajući da su dva mladića poginula zato što su se plašila policije. I neki opozicioni političari kritikovali su policijski čas kao preteranu meru. Medjutim, premijer Dominik de Vilpen rekao je da je to samo jedna u nizu mera koje će biti uvedene da bi se Francuskoj vratili red i mir. De Vilpen je takodje najavio planove za lakše sticanje kvalifikacija i zapošljavanje u siromašnim predgradjima, kako bi se omladini pružila veća šansa za napredovanje.

XS
SM
MD
LG