Linkovi

Američki listovi na prvim stranicama donose izveštaje sa državnih i lokalnih izbora


Pod naslovom “Demokrata Kein pobedio u Virdžiniji”, Vašingtons Post donosi izveštaj o guvernerskim izborima u toj državi i ukazuje da je uspeh demokrate Tima Kejna, rezultat njegove centrističke platforme, kao i uspeha i popularnosti njegovog, takodje demokratskog, i umerenog prethodnika, Marka Vornera. Ishod u Virdžiniji, navodi Post, mogao bi da bude značajan za definisanje opšte političke strategije demokratske stranke narednih godina.

Vašington Tajms, pored izbora u Virdžiniiji, na prvoj stranici izveštava i o pobedi još jednog demokrate, senatora Džona Korzajna, na guvernerskim izborima u Nju Džerziju. Tajms zaključuje da su time demokrate odnele pobede u dve najznačajnije trke na jučerašnijim izborima, što će, kako Tajms ukazuje, izborni stratezi obe stranke pažljivo analizirati kako bi izvukli moguće pouke za kongresne izbore sledeće ogodine.

Njujork Tajms u prvi plan, prirodno, ističe izbor gradonačelnika Njujorka, republikanca Majkla Blumberga, za još jedan mandat, i to velikom većinom glasova. List zaključuje da će ova pobeda, inače neuobičajena za grad koji je tradicionalono naklonjen demokratama, omogućiti Blumbergu da sprovede još šire i odlučnije reforme, pre svega u pogledu čvršće kontrole nad gradskim budžetom i školskim sistemom, kao i u pogledu daljeg obnavljanja nulte tačke.

Medjutim, pod naslovom “Poplavljena ekonomija Luizijane”, bostonski Kriščen Sajens Monitor, na prvoj stranici donosi članak o privrednim problemima te države posle udara uragana Katrina. List iznosi da se, deset nedelja posle uragana, stopa nezaposlenosti popela na 11,5 odsto, što je najviša stopa u bilo kojoj državi još od 1980-ih godina. Glavni stubovi ekonomije Luizijane, navodi Monitor, i dalje imaju ozbiljne probleme. Proizvodnja nafte i gasa je za preko 20 odsto niža u poredjenju sa nivoom pre Katrine, dok je turizam samo senka onoga što je bio. Obim avionskog saobraćaja je manji od 25 odsto nekadašnjeg, a vlasti procenjuju da je 41 odsto poslovnih firmi u državi pretrpelo posledice od uragana.

XS
SM
MD
LG