Linkovi

U Beogradu stav Evropske unije primljen kao uobičajen i očekivan potez


Evropska unija planira da svoje stavove oko referenduma o nezavisnosti Crne Gore prenese u predstojećim razgovorima i zvaničnicima Državne zajednice i vlastima Srbije.

U Beogradu je, inače, stav Evropske unije primljen kao uobičajen i očekivan potez koji neće ništa promeniti u stavu zvanične Srbije prema referendumskom izjašnjavanju u Crnoj Gori. Savetnik srpskog premijera Vladeta Janković ponovio je spremnost Srbije da prihvati rezultate referenduma ukoliko to učini i Evropska unija. Što se tiče vremena održavanja referenduma smatramo racionalnim, kaže Janković, da on bude odložen na pola godine dok se ne završe pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji, ali ako i bude ranije to će za Srbiju biti prihvatljivo ukoliko evropske institucije odobre uslove pod kojima će referendum biti održan.

Inače, šef pregovaračkog tima Srbije Miroljub Labus potvrdio je da su zvanični početak pregovora sa Evropskom unijom obeležile izvesne teškoće u komunikaciji učesnika.

Labus je rekao novinarima da u Vlada Srbije još nije bilo razgovora o formiranju pregovaračkog tima za Kosovo i sednici Parlamenta posvećenoj tom pitanju. Prvo treba formirati pregovarački tim, dati mu ovlašćenje da napiše platformu za pregovore i potom održati sednicu Skupštine koja bi bila zatvorena za javnost, rekao je Labus. Međutim, portparol Vlade Srđan Đurić izjavio je da će o platformi najpre raspravljati Vlada, a zatim će premijer Vojislav Koštunica zatražiti vanrednu sednicu Parlamenta, za koju još nije odlučeno da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost.

XS
SM
MD
LG