Linkovi

Predstavnici EU zatražili od crnogorske vlasti da se uzdrže od poteza vezanih za referendum


Predstavnici EU zatražili od crnogorske vlasti da se uzdrže od poteza vezanih za referendum, uključujući određivanje datuma, prije potpunog razjašnjenja ovog pitanja i poručili da će način na koji Crna Gora bude vodila proces referenduma i njegov ishod definisati njene odnose sa Unijom.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji i Crnoj Gori Dejvid Gauan kazao je da su u dokumentu o referendumu koji su predali crnogorskim vlastima i opoziciji sadržani stavovi svih zemalja Evropske unije.

Evrosku trojku činili su britanski ambasador u Srbiji i Crnoj Gori Dejvid Gauen, šef delegacije Evropske komisije u Državnoj zajednici Žozef Ljoveras i otpravnik poslova u austrijskoj ambasadi u Beogradu Ulrike Hartman.

Gauen je istakao da je sadržaj dokumenta koji su donijeli u Crnu Goru jasan i da je u njemu sadržana jasna poruka EU.

Crnogorski premijer Milo Đukanović saglasio se sa preporukama Evropske unije za početak unutrašnjeg dijaloga u Crnoj Gori i sa partnerima u Srbiji u vezi sa referendumom i poručio da je Crna Gora spremna da prihvati sve preporuke Venecijanske komisije koje se temelje na evropskoj praksi.

Crna Gora je uvijek iskazivala odlučnost za afirmaciju dijaloga sa Evropskom unijom i Srbijom, kao i za dijalog vlasti i opozicije u Crnoj Gori, rekao je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da je ključna sugestija delegacije Evropske unije koja je boravila u Podgorici bila dijalog i izrazio nadu da su to shvatili i predstavnici opozicije.

No, predstavnici četiri crnogorske opozicione partije koje se zalažu za zajedničku državu prenijeli su na sastanku sa predstavnicima Evropske unije da ne žele dijalog sa vlastima u vezi sa referendumom o nezavisnosti Crne Gore.

Lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović najavio je da će predstavnici četiri parlamentarne opozicione partije u vezi sa tim stavom uputiti zajedničko pismo EU Havijeru Solani i evropskom komesaru za proširenje Oli Renu

XS
SM
MD
LG