Linkovi

Demokrate odnele značajne pobede na izborima za guvernere Virdžinije i Nju Džerzija


Mnogi se sada pitaju da li je to nagoveštaj promene raspoloženja u celoj Americi ili se radi samo o još jednoj lošoj vesti za Belu kuću.

To je svakako bio veliki dan za demokrate pošto su pobedili na trkama za guvernerski položaj u dve značajne države. Senator Džon Korzajn je preuzeo položaj guvernera u Nju Džerziju, pošto je pobedio republikanskog protivnika Daga Forestera. Trka je bila obeležena negativnim oglasima i optužbama za korupciju.

“Tražim od vas da sve to ostavimo po strani i da krenemo napred za dobro naše države.”

U Virdžiniji, dosadašnji zamenik guvernera, Tim Kejn, nasledio je na tom položaju svog prethodnika, Marka Vornera. Uprkos pokušaju predsednika Buša da u minut do 12 pogura republikanskog kandidata.

Ipak i republikanci su postigli neke uspehe. Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, ponovo je izabran na taj položaj, sa do sada najvećom razlikom u glasovima za jednog republikanca u tradicionalnom demokratskom Njujorku.

Na referendumu u Teksasu, birači su velikom većinom glasova usvojili zabranu homoseksualnih brakova. Ipak, širom zemlje pobedili su većinom oni kandidati koji su kritikovali politiku Bušove administracije.

“Republikanci pokušavaju da umanje značaj ovih poraza, tvrdeći da se radi o lokalnim pitanjima, ali ipak predsednikova partija ima problem.”

Ranije je predsednik Buš bio značajan izvor podrške za republikanske kandidate, ali bi pad njegove popularnosti mogao da predstavlja problem za republikance na kongresnim izborima sledeće godine.

XS
SM
MD
LG