Linkovi

Džordž Vojnovič: Konačni status Kosova trebalo bi da bude rezultat dogovora


Senator Džordž Vojnovič je učestvovao na pretresu o budućnosti Kosova, koji je održan pred Odborom za spoljnopolitičke odnose američkog Senata.

Verujem da je gospodin Marti Ahtisari, koji će voditi pregovore veoma kompetentan za taj posao. Takodje verujem da SAD imaju odličan tim sa podsekretarom Bernsom, i Danielom Fridom iz Stejt Departmenta koji je u tom regionu proveo dugi niz godina.

Takodje nam je drago što će biti izabran predstavnik SAD, koji će doprineti naporima gospodina Ahtisarija u pregovorima izmedju Beograda i Prištine. Važno je da se obema stranama daju snažni podsticaji da bi došle do kompromisa, a rekao bih i da je izuzetno važno da SAD i medjunarodna zajednica ostanu prisutne i angažovane u pregovorima.

Prisustvo KFOR-a možda je važnije nego ikada prije, tako da srpski lideri, od kojih će se očekivati da daju odredjene ustupke albanskoj strani, mogu da garantuju svom narodu da će prava manjina i njihovo versko nasledje na Kosovu biti zaštićeni. To će takodje poslati signal onima koji misle da će ljudi prosto otići, da će dobiti ono što žele zastrašivanjem, da tako neće biti. Osim toga je važno da se ponude podsticaji ekonomiji Srbijei Crne Gore, u vidu mogućnosti da postanu članica EU i NATO-a, tako da bi se popravio životni standard gradjana.

U isto vreme, umereni Albanci na Kosovu treba da kažu svojim sunarodnicima – «mi možemo da rešimo ovu situaciju. Možda nećemo dobiti nezavisnost odmah ali će nas ovo dovesti bliže njoj, a istovremeno će nam poboljšati životni standard, omogućiti bolji život našim porodicama. Tako da se nadam da će time biti stvorene okolnosti za pronalaženje rešenja. Ali je naivno verovati da će rešenje biti lako.»

XS
SM
MD
LG