Linkovi

Nekoliko desetina osoba poginulo u gotovo simultanim eksplozijama u Amanu


Nekoliko desetina osoba poginulo u gotovo simultanim eksplozijama u Amanu

Prema izjavama očevidaca, više osoba je poginulo a još nekoliko je ranjeno u gotovo simultanim eksplozijama u tri velika hotela u Amanu, u Jordanu. Reč je o hotelima Radison, Grand Hajat i Days Inn u kojima često odsedaju evropski i drugi medjunarodni turisti. Uzrok eksplozija još nije poznat, a na licu mesta nalaze se službe hitne pomoći i policija.

Azahari bin Husin možda poginuo u toku policijske akcije

Šef indonežanske nacionalne policije, general Sutanto, izjavio je da je jedan od najtraženijih terorista u tom delu sveta, Azahari bin Husin, možda poginuo u toku jedne policijske akcije. Indonežanska policija upala je u skrovište ekstremista u istočnoj provinciji Džava, a veruje se da je u pucnjavi i eksplozijama koje su potresle kuću poginulo najmanje troje ljudi. Policija strahuje da je u zgradi možda podmetnut eksploziv, zbog čega se čeka jutro da se istraga nasavi i identifikuju ubijeni ekstremisti. Očevici kažu da se Bin Husin, stručnjak za pravljenje eksploziva, možda digao u vazduh da ne bi bio uhvaćen živ. Odbegli terorista povezan je sa grupom Džema Islamija, regionalnim ogrankom Al Kaide, i optužen je za organizaciju najmanje četiri teroristička napada u Indoneziji, uključujući i bombaške napade u Baliju 2002. godine u kojima je stradalo više od 200 ljudi.

Advokatski tim Sadama Huseina se neće pojaviti na sledećem pretresu

Glavni pravni zastupnik iračkog diktatora Sadama Huseina i još sedmorice zvaničnika bivšeg režima, Halil al-Dulaimi, najavio je da se advokatski tim neće pojaviti na sledećem pretresu, zakazanom za 28. novembar, ukoliko ne dobije medjunarodne garancije za ličnu bezbednost. Juče je, naime, ubijen drugi član Sadamovog advokatskog tima za manje od tri nedelje. U medjuvremenu, iračka policija navela je da je brat predsednika skupštine, Hadžim al Hasani, kidnapovan kasno sinoć u bliini Kirkuka. Osim toga, u napadima u Bakubi i Bagdadu ubijeno je najmanje sedam osoba.

Čalabi u Vašingtonu privatno razgovarao sa Kondolizom Rajs

Irački sporni zamenik premijera Ahmed Čalabi, danas je u Vašingtonu privatno razgovarao sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs. Čalabi je rekao da je razgovor protekao dobro, dodavši da je važnije gledati u budućnost nego prošlost. Čalabi je doputovao u Vašington u vreme kada ovdašnji demokratski kongresmeni od njega traže da govori o iračkim predratnim obaveštajnim podacima o programima oružja Sadama Huseina koje je obezbedio, a za koje se kasnije ispostavilo da su neačni. Čalabi je prošle godine bio takođe optužen da je dostavljao američke obaveštajne podatke Iranu, zbog čega su pripadnici američkih snaga pretresli njegove kancelarije u Bagdadu. Uprkos tome, američki zvaničnici kažu da se redovno sastaju sa Čalabijem kao predstavnikom Iračke vlade, a on sutra treba da razgovara i sa potpredsednikom Sjedinjenih Država, Ričardom Čenijem.

Britanski poslanici odbacili vladin predlog antiterorističkog zakona

Britanski poslanici su odbacili vladin predlog važnog antiterorističkog zakona, kojim bi se dozvolilo da se sumnjive osobe drže u pritvoru bez podizanja optužnice 90 dana. Buntovnici iz vladajuće Laburističke partije premijera Tonija Blera su se pridružili opozicionim poslanicima i umesto za predloženi zakon, glasali za produženje sadašnjeg pritvora od 14 na 28 dana. To je bio prvi veliki Blerov poraz otkako je preuzeo premijerski položaj pre osam godina. Vlada e čak pozvala ministra finansija Gordona Brauna i ministra inostranih poslova Džeka Stroa sa putovanja van zemlje, da bi povećala broj svojih glasova u Predstavničkom domu.

Kina se suočava sa ozbiljnom prijetnjom širenja ptičijeg gripa

Kineski premijer Ven Điabao upozorio je danas da se njegova zemlja suočava sa ozbiljnom prijetnjom širenja ptičijeg gripa i da zaraza, uprkos naporima na nacionalnom nivou, nije stavljena pod kontrolu. U međuvremenu, švajcarska farmaceutska kompanija Roš, objavila je istovremeno da je dala licencu Vijetnamu da, počev od januara naredne godine, proizvodi lijek Tamiflu. Švajcarska kompanija je juče prekinula prodaju Tamiflua u Kini i postojeće zalihe predala vladi u Peking.

XS
SM
MD
LG