Linkovi

Stejt Department: Strah za bezbednost sprečava Srbe da prisustvuju obeležavanjima verskih praznika


Ustav i zakoni Srbije i Crne Gore obezbedjuju gradjanima verske slobode, a vlade državne zajednice i država članica generalno poštuju ta prava u praksi, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o verskim slobodama, koji je predstavila američki državni sekretar Kondoliza Rajs.

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo, ističe se da je u periodu obuhvaćenom izveštajem smanjen broj napada na kosovske Srbe. Nasilja i dalje ima, ali većina incidenata ima korene u etničkim, a ne verskim sukobima, ocenjuje Stejt Department. Dodaje se i da je broj napada na srpske crkve i manastire značajno opao posle nasilja u martu 2004. ali se konstatuje kako «srpska zajednica i dalje strahuje za bezbednost» i kako je «nedostatak slobode kretanja uticao na slobodu veroispovesti.

«Strah za bezbednost sprečava Srbe da prisustvuju obeležavanjima verskih praznika ili obredima kao što su venčanja i sahrane», kaže se u izveštaju vlade u Vašingtonu.

Kada je reč o Srbiji i Crnoj Gori, navedeni su pojedinačni primeri diskriminacije i društvenog nasilja uperenog protiv pripadnika verskih zajednica.

«Jevrejska zajednica u Srbiji je prijavila porast anti-semitizma uključujući i objavljanje anti-semitskih publikacija, što se posebno odnosi na period uoči lokalnih izbora u jesen 2004. godine. Takve incidente kritikovali su vlada i demorkatski politički lideri kao i Srpska pravoslavna crkva» ocenjuje Stejt Departmentu.

U tekstu se ukazuje da vlada SCG nije uključena u kanonski spor izmedju Srpske i Makedonske pravoslavne crkve, a u izveštaju o stanju verskih sloboda u Makedoniji naveden je slučaj vladike Jovana, koji je u tom periodu optužen za širenje nacionalne, rasne i verske mržnje.

«Tenzije izmedju Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve se nastavljaju, ali su te tenzije prevashodno političke prirode i proističu iz crnogorske težnje ka nezavisnošću» ocenio je američki državni sekretarijat.

Izveštaj Stejt Departmenta obuhvata period od 1. jula 2004 do 30. juna 2005 i odnosi se na 197 zemalja. Kao države sa najvećim problemima kada je u pitanju poštovanje verskih sloboda ističu se Burma, Kina, Severna Koreja, Eritreja, Iran, Saudijska Arabija, Sudan i Vijetnam.

XS
SM
MD
LG