Linkovi

Ubijen još jedan Sadamov advokat


Ubijen je još jedan advokat koji zastupa kooptužene na suđenju Sadamu Huseinu.Napad iz automobila u pokretu u Bagdadu je drugi atentat na branioce optuženih u protekle tri nedelje.

Prethodna žrtva branila je bivšeg Sadamovog potpredsednika Tahu Jasina Ramadana, a još jedan od advokata je bio ranjen. Branioci Sadama Huseina su posle današnjeg atentata zatražili da celo suđenje bude prebačeno u neku drugu zemlju, gde će im biti garantovana bezbednost.

Na drugoj strani, u Ramadiju, vojnici koalicionih snaga su danas ubili dva pobunjenika, a drugde u zemlji, u eksplozijama mina postavljenih pored puta, poginula su dva iračka policajca i jedan policijski zvaničnik.

U Njujorku, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je jednoglasno produžio mandat multinacionalnim snagama u Iraku koje predvode Sjedinjene Države – do 31. decembra iduće godine.

Takođe je odlučeno da Savet bezbednosti ponovo razmotri pitanje tog mandata do juna 2006, a navodi se da može da ga prekine u bilo kojem trenutku - na zahtev Iračke vlade.

Američki ambasador u Svetskoj organizaciji, Džon Bolton, pre današnjeg glasanja je istakao da bi produženje mandata dalo Iračkoj vladi vreme da učvrsti svoj položaj.

XS
SM
MD
LG