Linkovi

Pentagon izdao preciznije direktive o ispitivanju zatvorenika


Američki sekretarijat za odbranu izdao je preciznije direktive o ispitivanju zatvorenika, kako bi se izbegla zlostavljanja. Direktive je prošle nedelje potpisao vršilac dužnosti zamenika sekretara za odbranu, a objavljene su u utorak, dan pošto ih je doneo list Njujork tajms.

U direktivama se kaže da je politika Sekretarijata za odbranu da se sa svim zatvorenicima postupa humano i da sva ispitivanja moraju da budu sprovedena na humani način.

Posebno se ističe da je fizičko i mentalno mučenje zabranjeno. U dokumentu se takodje kaže da se ispitivanja moraju sprovoditi u okviru zakona, da zatvorenici imaju pravo na odgovarajuću medicinsku negu kao i da u ispitivanjima ne smeju da učestvuju čuvari i ostalo zatvorsko osoblje. Posebno se ističe zabrana upotrebe pasa za zastrašivanje zatvorenika.

Funkcioneri Sekretarijata za odbranu kažu da su ta pravila važila i pre izdavanja direktiva, ali da su u ovom dokumentu objedinjena razna pravila u jedinstveno saopštenje. Ove direktive su prve u nizu novih pravila na kojima radi Sekretarijat za odbranu, kako bi učvrstio svoju politiku prema zatvorenicima.

Grupe za ljudska prava i neki članovi Kongresa kritikovali su Pentagon zbog niza slučajeva zlostavljanja zatvorenika i tvrdnji da su neki od osumnjičenih za terorizam izlagani mučenju.

Kongres trenutno razmatra zakonski predlog za zabranu svirepog i ponižavajućeg postupanja sa zatvorenicima. Bušova administracija se protivi tome, ističući da je mučenje ionako zabranjeno, dok bi unošenje tako široke zabrane u zakon ograničilo predsednikovu sposobnost da se bori protiv terorizma.

Predsednik Buš je juče rekao da Sjedinjene Države ne muče zatvorenike. On je istakao da teroristi i dalje pokušavaju da napadnu Sjedinjene Države i da će ih njegova vlada agresivno progoniti, ali da će to, kako je rekao, biti u okviru zakona.

XS
SM
MD
LG