Linkovi

Nastavlja se američko-iračka ofanziva u Al Anbaru


Najmanje devet osoba poginulo je danas u samoubilackom napadu automobilom-bombom u bagdadskom naselju Dora.

Medju poginulima je šest irackih policajaca. U dvojenom napadu u Bagdadu , poginule su četiri osobe, dok ih je šest ranjeno. Istovremeno je nastavljena zajednička operacija američkih i iračkih vladinih snaga protiv pobunjenika u blizini granice sa Sirijom.

Ofanziva u Al Anbaru

Operacije protiv pobunjenika u prete\no sunistkoj provinciji Al Anbar, u pograničnoj oblasti sa Sirijom, čiji je cilj zaustavljanje dostave oružja i ulazak u Irak stranih boraca, ušla je u treći dan. Američke vlasti potvrdile su smrti jednog marinca i 36 pobunjenika, dok je CNN izvjestio o 80 ubijenih pobunjenika.

Nema izvještaja o civilnim žrtvama Koalicione snage vrše pretrage od vrata do vrata i, prema navodima američke komande u Iraku, nailaze na mine iznenađenja kućne izrade u cijelom području.

Natvar Sing razriješen dužnosti

Indisjki šef diplomatije Natvar Sing smijenjen je sa funkcije i postavljen za ministra bez portfelja zbog optužbi da je, zajedno sa svojom strankom, ilegalno profitirao od svojevremenog iračkog programa UN “Nafta ua hranu”.

Funkciju ministra inostranih poslova obavljaće premijer Manmohan Sing.

Ondijska vlada je prethodno postavila bivšeg predsjedavajućeg vrhovnog suda da sprovede istragu. Natvar Sing i njegova, Kongresna stranka odbacili su optužbe.

Zapadni posmatrači upozoravaju na neregularnost izbora u Azerbejdžanu

Parlamentarni izbori u Azerbejdžanu, uprkos određenim poboljšanjima, nisu ispunili najveći dio međunarodnih standarda organizacije slobodnih i demokratskih izbora - zajednički je stav evropskih posmatrača i misije OEBS-a.

Predsednik Ilham Bakijev obećao je da će provjeriti navode o neregučarnostima, dok vlada u Bakuu tvrdi da je neregularnosti bilo, ali da one nisu mogle uticati na ishod glasanja.

Državna izborna komisija objavila je da je vladajuća partija predsjednika Alijeva osvojila 63 od 125 mjesta u parlamentu. Opozicija je za srijedu najavila proteste zbog izborne krađe.


Baradej: Napredak u pregovorima o iranskom nuklearni program

Šef međunarodne agencije za atonsku energiju, Mohamed El Baradej, objavio je na jednom međunarodnom skupu u Vašingtonu, da je došlo do napretka u pregovorima o nuklearnom programu Irana, ali da se od vlasti u Teheranu u tom kontekstu očekuje više transparentnosti.

El Baradej je rekao da je napredak ostvaren i kada su u pitanju inspekcije irankskih nukelarnoj postrojenja. Teheran je pozvao EU da nastave, u avgustu obustavljene, pregovore o iranskom nuklearnom programu. O tome je danas bilo riječi u Briselu, ali Iranu nije upućen fomalan odgovor na ponudu.

SZO upozorava na pandemiju ptičijeg gripa

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, Li Jong Vu rekao je na otvaranju trodnevnog samita u Ženevi da je samo pitanje vremena kada će se ptičiji grip početi da širi među ljudima.

Zvaničnici SZO upozorili su da bi u slučaju pandemije mglo da umre na desetine miliona ljudi, dok bi globalna privreda imala gubitak od oko 800 milijardi dolara. Za sada se patogeni virus H5N1ne prenosi među ljudima. Od ptičijeg gripa umrle su 62 od više od 120 zaraženih osoba.

Više od 20 žrtava tornada u Indijani

Najmanje 22 osobe su poginule, dok ih je na stotine povrijeđeno u naletu tornada u saveznim državama Kentakiju i Indijani. Neka naselja, poput Njuburga u Indijani potpuno su uništena, a pripadnici nacionalne garde i hitnih službi već su raposređeni u akciji raščišćavanja, pomoći i traganja za žrtvama.

XS
SM
MD
LG