Linkovi

Danas vam predstavljamo film «JARHEAD» ili «MARINAC»


Britanski reditelj Sem Mendez istraživao je tamnu stranu života u predgrađu u drami «Američka lepota», za koju je 1999. godine nagrađen Oskarom. Njegovo novo delo adaptacija je memoara sa bojnog polja, iz Zalivskog rata 1991.

«JARHEAD» je nadimak koji prati generacije američkih marinaca, a Entoni Svoford izabrao ga je za naslov svojih memoara «Marinska hronologija Zalivskog rata i drugih bitaka», best-seler objavljen 2003. godine.

Kao i knjiga, film prati iskustva 20-godišnjeg regruta Svoforda, koji je obučavan da bude snajperista.

Džejk Džilenhal tumači ulogu mladog vojnika koji je poslat u Saudijsku Arabiju u sklopu «Operacije pustinjski štit», gde mesecima broji dane, pre nego što dođe do konflikta, koji toliko željno isčekuje.

«Stvarnost je sasvim drugačija i svi sada znamo šta je ta stvarnost. Mislim da film prikazuje ono o čemu su nam pričali. Svi znamo za ratne zarobljenike, naftne požare, ali nikad tome nismo prisustvovali ili bili emotivno povezani sa nekim ko je bio u tome. Možda će nam ovo omogućiti neki spoj sa tim stvarima».

Reditelj Sem Mendez, kaže da se osećao kao da mora da zasluži pravo da ispriča priču o tim američkim vojnicima. Međutim, kako kaže, veruje da mu je to, što pripada nekoj drugoj kulturi, pomoglo da bude objektivniji nego što bi bio neki američki reditelj.

«Postoje neke stvari u filmu – na primer, kakvi su ti ljudi, koje privlači da se budu marinci ili osećaj individualnosti svakog pojedinca u grupi – koje su konstanta, bilo da je reč o ovom ratu, Zalivskom ratu, Vijetnamskom ili bilo kom drugom u poslednjih 100 godina. Iako ga smatraju američkim, u vodu su i dvojica Hispanaca, Mađar, a vođa je Afro-amerikanac. Zato to nikad nisam smatrao posebno američkom pričom. Mislim da je činjenica da smo ... odnosno da su Sjedinjene Države ... u ovom trenutku u ratu, i to u istom tom delu sveta, svakako čini malo relevantnijom u tom regionu. Međutim, ne verujem da će priča biti manje jasna Evropljanima».

Film je snimljen bez saradnje Pentagona, a prema onome što kažu producenti, među zvaničnim žalbama na scenario našla se i količina psovki koje izgovaraju marinci. Stoga je Mendez, kako bi obezbedio preciznost, sastavio grupu savetnika od penzionisanih vojnika, koji su služili u Zalivskom ratu i njima pridodao autora knjige, Entonija Svoforda. Međutim, posle prikazivanja surove stvarnosti bojnog polja, postavlja se pitanje da li «JARHEAD» u stvari šalje anti-ratnu poruku. Mendez se ježi na samu pomisao toga:

«Mislim da trenutno živimo u svetu u kome vas teraju da definišete stvari crno ili belo. Da li ste za ili protiv rata? To nije baš tako jednostavno. Pam, trebalo bi da bude. Da li ste za ili protiv? Ima li film poruku? Da. Da li doprinosi boljem razumevanju situacije? Nadam se ... i to je ono što je važno, a ne primoravati nekog da kaže 'ovaj film podržava ovo ili ono ...' – Mislim da to uskraćuje nešto i reditelj će uvek doživeti neuspeh, bilo kada obeća tako nešto ili kada pokuša da to ispuni».

Džejk Džilenhal kaže da su on i njegovi partneri u filmu, na snimanje došli sa mnogo različitih političkih stavova, ali da su na kraju, svi bili ujedinjeni u poštovanju prema pravim vojnicima, na čijim životima su njihove uloge bazirane:

«Mislim da je vežnija poruka da su ljudi koji se bore u tim ratovima nešto drugo u odnosu na administracije koje donose te odluke. Meni je to postalo sasvim jasno dok sam snimao film i moram da kažem da se divim tim ljudima zbog svega što čine za svoju zemlju. Kada mi je neko rekao 'A, ti igraš u onom vojničkom filmu, zar ne', odgovorio sam: 'To je film o marincima'. Veoma mi je važno da se napravi ta razlika, a nikad pre to nisam smatrao bitnim».

Pored Džilenhala u filmu «JARHED» igraju i Džejmi Foks, kao Sajks, narednik Svofordovog voda, zatim Piter Sarsgard,kao njegov saborac i mentor Troj, i Kris Kuper kao «napaljeni» pukovnik Kazinski. Prema knjizi Entonija Svoforda scenario je adaptirao Vilijam Brojls. «JARHEAD» je 4. novembra počeo da se prikazuje u bioskopima širom SAD, a u Evropu dolazi odmah posle Nove godine.

XS
SM
MD
LG