Linkovi

Novi film na američkoj televiziji «Tri vere - jedan Bog»


Novi film koji se prikazuje na američkoj televiziji, «Tri vere - jedan Bog», uporedjuje običaje i uverenja tri religije– judaizma, hrišćanstva i islama. Mnoge od njihovih sličnosti iznenadile su američku publiku, a film je dobio izuzetno pozitivne ocene kritičara.

«Tri vere, jedan Bog» je ime novog dokumentarnog filma koji se koncentriše na sličnosti i razlike tri velike verske tradicije – judaizma, hrišćanstva i islama. Sveto pismo i verski običaji... fundamentalizam, ekstremizam i tolerancija... razmatraju se uporedo sa istorijskim sukobima.

«Ono što je najvažnije jeste razumevanje i pomirenje izmedju ove tri grupe. To je zapravo tema ovog dokumentarca», kaže Džerald Krel, koji je producent filma zajedno sa svojim prijateljem i partnerom Majerom Odzijem, koga poznaje duže od četiri decenije.

«Najvažnije što sam dobio iz ovog projekta jeste humanizam, briga za ljude, kada pogledate obe strane i poštujete druga ljudska bića».

Dve godine, Krel i Odzi su putovali širom SAD, snimivši više od 100 sati video materijala dok su intervjuisali verske lidere i stručnjake, kao što je profesor islamskih studija, Akbar Ahmed.

«Verujem da te religije imaju toliko toga zajedničkog. Naravno, istorijski, teološki, postoje mesta koja su predmet spora i diskusije i debate – pa čak i u okviru pojedinačnih vera postoje različiti načini interpretacije toga kako doživljavati Boga, kako razumeti sveto pismo, medjutim kada pogledate opštu, globalnu sliku, te tri vere imaju mnogo toga zajedničkog i verujem da je to snažna osnova kojoj treba da se posvetimo u 21. veku», ističe profesor Akbar.

Izmedju ostalih zajedničkih elemenata tri religije su – nepokolebljiva vera u jednog Boga, prihvatanje da deset Božijih zapovesti čine osnovu vere, oslanjanje na molitvu kao način komunikacije sa Bogom i moralna izvesnost da je, suprotno nekim stereotipima, milosrdje dužnost svih pravih vernika.

«Jedan od ciljeva ovog dokumentarnog filma jeste da se razotkriju svi ti stereotipi i zablude » ističe Džerald Krel.

Film se emituje u vreme kada odnose pripadnika te tri vere obeležavaju brojne tenzije, ali ipak postoje i znaci njihove medjusobne saradnje, zahvaljujući verskim liderima koji nastoje da promovišu razumevanje, umesto nepoverenja.

XS
SM
MD
LG