Linkovi

Kako sporan roditeljski izbor može da utiče na dete


U Sjedinjenim Državama je u toku jedno novo istraživanje – roditeljima se unapred dopušta da odluče da li žele dečka ili devojčicu. Istraživači će posmatrati porodice da bi proučili fizički i emocionalni uticaj omogućavanja roditeljima da izaberu pol svojeg deteta. Pol budućeg deteta će se testirati u embrionima stvorenim u laboratoriji pomoću oplodnje u epruveti.

Tehnika nazvana preimplantaciona genetska dijagnoza, ili Pe-Ge-De (PGD), već se koristi za osmatranje embriona stvorenih u epruveti na nenormalne hromozome i gene koji prenose bolesti poput cistične fibroze. Ali ideja da roditelji mogu da izaberu pol deteta iz čisto socijalnih razloga je sporna, tako da lekari žele da studiraju tu polno predodređenu decu tokom odrastanja. Ovde u Sjedinjenim Državama, roditelji nisu zakonski obavezni da navedu medicinski razlog ako žele da znaju pol embriona ili fetusa.

Novo isztraživanje će se baviti parovima koji već imaju jedno dete, a sada žele dete suprotnog pola – radi nekakve porodične ravnoteže. To može delovati sporno, ali se 50 parova već prijavilo za istraživanje.

XS
SM
MD
LG